- Enklere å stoppe salg av farlige produkter

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap tror nye EU-regler vil resultere i færre farlige produkter solgt på nett. EUs egen forbrukerorgansiasjon etterspør derimot flere og strengere regler.

FARLIGE PRODUKTER: Det kan komme strengere regler for å stoppe farlige produkter som selges til europeere på nett. Foto: Berit B. Njarga
FARLIGE PRODUKTER: Det kan komme strengere regler for å stoppe farlige produkter som selges til europeere på nett. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

I februar slo seks europeiske forbrukerorganisasjoner fast at to av tre produkter som selges fra utenlandske nettsider, har sikkerhetsfeil.

Den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC har i ettertid reagert på de problematiske resultatene av disse testene, og etterlyser konsekvenser for nettstedene som selger de farlige produktene.

- Det er på tide at EU gjør markedsplasser på nettet ansvarlige for farlige produkter som selges på nettstedene sine, og at myndighetene setter dem under strengere gransking, sier generaldirektør for BEUC, Monique Goyens.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) sier til Dinside at EU-kommisjonen har et omfattende arbeid for å forbedre sikkerheten ved produkter som omsettes på nett, og mener disse vil utgjøre en forskjell.

Bedre overvåking av produkter

Dinside har spurt BEUC hva EU gjør for å hindre nettsteder i å selge farlige produkter til europeiske forbrukere.

Kommunikasjonsrådgiver Laurens Rutten sier til Dinside at selv om EU står for lovgivningen når det gjelder produktsikkerhet, utføres selve markedsovervåkningen av nasjonale myndigheter i EUs medlemsland.

- Nå skal denne overvåkingen delvis forbedres innen 2021 på grunn av en reform som ble godkjent i fjor, sier Rutten til Dinside.

Dermed skal markedsplasser på nett frivillig fjerne usikre produkter fra nettsidene sine.

- Men for oss er dette ikke nok, da det bare gjelder noen få av de mest populære markedene. Og farlige produkter kan dukke opp igjen, påpeker Rutten, som påpeker at er påkrevd endringer i en rekke EU-lover for å løse problemene, inkludert lover om generell produktsikkerhet og produktansvar.

- Enklere å stoppe salg av farlige produkter

DSB har større tro på den nye forordringen, som det nå jobbes med nasjonalt her hjemme.

- Som del av Europakommisjonens strategi for det indre marked for varer og tjenester, har EU vedtatt nye regler om markedstilsyn og produktsikkerhet, som skal gjøre det enklere for bedrifter å selge sine varer i EØS-land. Samtidig skal forbrukere kunne ha tillit til at varer på markedet er sikre, også når det gjelder netthandel og andre former for handel, forteller fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines til Dinside.

Hun sier videre at EU også vedtar krav til at varer som sorterer under en del utvalgte produktgrupper, og som selges på markedet i EU/EØS, må ha en ansvarlig representant i EU/EØS.

- Det vil da bli enklere å stoppe salg av farlige produkter og kreve tilbaketrekking fra forbruker, mener Olsen-Haines.

Hun forteller videre at kommisjonen også har inngått avtale med store netthandlere som for eksempel Alibaba, AliExpress, Amazon, Cdiscount, eBay og Rakuten France, hvor disse skal ta bort markedsføringen av farlige produkter som markedsføres på deres sider.

- Tiltakene som EU nå innfører vil utgjøre en forskjell. I tillegg legges det opp til mer samarbeid mellom myndigheter på tvers av landegrensene.

Krever juridiske konsekvenser

Ifølge BEUC jobber EU-kommisjonen i 2020 også med å utvikle en egen lov om digitale tjenester, Digital Act Service, som vil fungere som en oppdatering av EUs direktiv om e-handel fra år 2000.

- Nå forbereder vi anbefalinger til EU-kommisjonen for hvordan vi mener denne loven bør forbedres. Det bør for eksempel være juridiske konsekvenser hvis en markedsplass ikke oppgir informasjon om leverandøren av en vare eller tjeneste, sier Rutten.

Rutten sier videre at markedsplasser også bør være pålagt å ha robust godkjenning og verifisering av selgere og produktene som er solgt eller markedsført gjennom sine apper og nettsteder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer