Skattemeldingen 2021

Enklere for 350 000 nordmenn

– Vil kunne gi økt sjelefred for mange.

NY ORDNING: Den nye skattemeldingen vil gjøre det lettere for 350.000 nordmenn. Foto: Martin Gramnæs
NY ORDNING: Den nye skattemeldingen vil gjøre det lettere for 350.000 nordmenn. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til DinSide.

Fra og med i år skal det nemlig bli vesentlig enklere for personer med enkeltpersonforetak å levere skattemelding. For tradisjonelt sett har innehavere av slike foretak måttet forholde seg til et omfattende skjemavelde.

– Det er det nok mange som kjenner på. Og noe jeg også har kjent på selv, som selvstendig næringsdrivende, sier finansministeren.

Skjemavelde

En skattemelding for selvstendig næringsdrivende har inntil nå bestått av opp mot 60 skjemaer, med opptil 7000 felt, men allerede fra i år skal dette være historie.

Meldingen som rulles ut i disse dager, er kraftig forenklet og gir en bedre oversikt for den enkelte. Ikke ulik den for lønnsmottakere og pensjonister.

Per i dag er det om lag 350 000 enkeltpersonforetak her til lands.

Opplysningene som tidligere hørte hjemme i mange forskjellige vedleggsskjemaer og næringsoppgaver samles nå i én næringsspesifikasjon. Denne blir en integrert del av skattemeldingen. I næringsspesifikasjonen er disse opplysningene også samlet i temaer. Data som naturlig hører sammen, er samlet. Skatteetaten tar utgangspunkt i regnskapsoppstillingen.

– Den går altså fra skjemabasert til temabasert, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark til DinSide.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Info på ett sted

En av tingene som endres, er at man skal slippe å fylle inn samme informasjon flere steder.

– Vi vil kunne bruke informasjon vi allerede har, påpeker skattedirektøren.

En annen viktig detalj er at man kan foreta en «prøveinnsending» av skattemeldingen, for å forsikre seg om at ting er gjort riktig. Folk vil også få råd og veiledning underveis, slik at man er sikker på at ting blir gjort riktig.

– Dette vil også gjøre at folk kan få skatteoppgjøret sitt raskere, sier Funnemark.

ENKLERE: Skattedirektør, Nina Schanke Funnemark og finansminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror den nye skattemeldingen vil gjøre det enklere for alle parter. Foto: Martin Gramnæs
ENKLERE: Skattedirektør, Nina Schanke Funnemark og finansminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror den nye skattemeldingen vil gjøre det enklere for alle parter. Foto: Martin Gramnæs Vis mer

Selvstendig næringsdrivende kan velge om de vil levere via Skatteetaten eller via regnskapsprogram, men Funnemark påpeker at man må benytte sistnevnte om man er regnskapspliktig.

Arbeidet med forenkling av skattemelding foregår i flere faser. Først ut var meldingen for lønnsmottakere og pensjonister, og nå forenkles den altså for enkeltpersonforetak.

– Vi har også en test på enkelte AS i år. Og fra og med 2024 (inntektsåret 2023), vil hele næringslivet ha en enklere skattemelding, forteller skattedirektøren.

Hele prosjektet har en prislapp på 780 millioner kroner, og er ventet å spare samfunnet for 780 millioner kroner per år.

– Kjempeviktig

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har selv vært selvstendig næringsdrivende i «alle år».

– Dette med skattemeldingen er nok noe folk alltid har en uro rundt. Det har jeg kjent på selv. Dette vil gi en trygghet for dem som driver, og for dem som ønsker å starte.

– Det er kjempeviktig at folk tør å starte et foretak, slår han fast.

Han peker samtidig på at man i en del næringer er påkrevd å opprette enkeltpersonforetak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer