Varmepumpe

Enorm etterspørsel

Coop opplever en dobling i salget av varmepumper, men nordmenn er også på utkikk etter andre varmekilder.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstens høye strømpriser ser så langt ut til å fortsette utover vinteren, og ukentlig skrives det om nye prisrekorder. Nå har også kulda bredt seg over landet, og høye strømpriser og minusgrader er ikke en kombinasjon lommeboka setter pris på.

Økte strømpriser har fått norske forbrukere til å finne rimeligere alternativer for å holde det varmt i hjemme. Samtidig som vedsalget øker stort, søker kundene etter både gassovner og varmepumper.

– Vinterens salgsvinner

Coop melder om tomme lagre av ved og mer effektive panelovner, samt varmepumper som det er høy etterspørsel etter.

Den siste måneden har salget av varmepumper økt med 100 prosent hos Obs Bygg, avslører selskapet.

– Det er ingen tvil om at galopperende strømpriser har satt sitt preg på kundenes handlemønster denne vinteren. Det startet allerede i høst med ekstra høyt salg av ved og tidvis tomme lager. Samtidig har vi vært gode til å bestille inn stadig nye leveranser, så det er ingen grunn til å fortsette hamstringen, forteller Espen Braaten, kjededirektør i Obs Bygg, i en pressemelding.

Han utroper varmepumpa til vinterens salgsvinner.

– At varmepumper skulle bli vinterens mest etterspurte vare, var det nok ikke så mange som så for seg i sommer! Salget har økt jevnt gjennom året, og det fra et toppår i fjor. Den siste måneden har det tatt helt av, med en økning på over 100 prosent. Det er veldig bra at så mange velger varmekilder som bruker mindre strøm, både for kundens lommebok og for miljøet.

Ønsker du en varmepumpe i høst, bør du være raskt. Coop estimerer med en ventetid på montering på to til tre uker på grunn av høy etterspørsel.

Solgte fem ganger så mange

I tillegg til varmepumper, er det også stor interesse for gassovner. Overfor Romerikes Blad (krever innlogging) sier Thomas Skjennald i Felleskjøpet at de har merket stor økning i salg av gassovner.

– I oktober og november i år, solgte vi fem ganger så mange gassovner sammenliknet med fjoråret. Man kan ikke utelukke at det finnes en sammenheng mellom det økte salget og de høye strømprisene. Det er vanskelig å si sikkert, men det er ikke utenkelig, sier han til avisa.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, forteller at de også opplever stort etterspørsel og mange av varehusene deres er tomme for ovnene.

Det som er viktig å huske på dersom du bruker en gassvarmeovn, er at den ikke bør være påslått uten tilsyn, det må være god avstand, minst én meter, mellom ovnen og møbler og den må stå i et rom som er godt ventilert.

Som med gassgriller bør du også undersøke gasslangen for sprekker eller annen skade. Dette kan du gjøre med å pensle på såpevann og se om det bobler, anbefaler Rogaland Brann og redning IKS, og da er det på tide å bytte den ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer