Enorm økning i kontaktløs betaling

En av tre betalinger gjøres kontaktløst - og bransjen venter en økning til en av to til sommeren.

TÆPPING TAR AV: En av tre betalinger i januar ble gjort kontaktløst. Det er er på Svalbard det tæppes desidert mest. Foto: Vipps AS
TÆPPING TAR AV: En av tre betalinger i januar ble gjort kontaktløst. Det er er på Svalbard det tæppes desidert mest. Foto: Vipps AS Vis mer
Publisert

I løpet av januar 2019 var det 8,2 millioner kortkjøp som ble gjennomført kontaktløst. Et år seinere tæppet nordmenn 44,3 millioner ganger med BankAxept-kort, en økning på hele 440 prosent.

- Vi så at bruken av kontaktløs betaling økte betraktelig mot slutten av fjoråret, og ved utgangen av året ble ett av fire kortkjøp i butikker gjennomført kontaktløst. Allerede i januar ser vi at denne andelen er økt til én av tre, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge, i en pressemelding.

Totalt for 2019 ble det gjennomført 224 millioner kontaktløse transaksjoner i Norge.

- Forventet vekst, men ikke så sterk økning

Fra 2020 ble det enklere å gjennomføre kontaktløs betaling i Norge: Kortselskapene hadde satt en frist om at alle betalingsterminaler da skulle kunne brukes til kontaktløs betaling.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS, sier at veksten var ventet - men at størrelsen på veksten overrasker:

- Vi forventet at veksten i kontaktløs betaling skulle fortsette i år, ettersom stadig flere butikker og kjeder åpnet opp for dette. Men vi hadde ikke forventet en så sterk stigning allerede i januar. Bare sammenliknet med desember har kontaktløs betaling en vekst på 22,2 prosent, til tross for at desember er en av månedene med flest kortkjøp, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer