Enorm økning i kontaktløs betaling

En av tre betalinger gjøres kontaktløst - og bransjen venter en økning til en av to til sommeren.

TÆPPING TAR AV: En av tre betalinger i januar ble gjort kontaktløst. Det er er på Svalbard det tæppes desidert mest. Foto: Vipps AS
TÆPPING TAR AV: En av tre betalinger i januar ble gjort kontaktløst. Det er er på Svalbard det tæppes desidert mest. Foto: Vipps AS Vis mer
Publisert

I løpet av januar 2019 var det 8,2 millioner kortkjøp som ble gjennomført kontaktløst. Et år seinere tæppet nordmenn 44,3 millioner ganger med BankAxept-kort, en økning på hele 440 prosent.

- Vi så at bruken av kontaktløs betaling økte betraktelig mot slutten av fjoråret, og ved utgangen av året ble ett av fire kortkjøp i butikker gjennomført kontaktløst. Allerede i januar ser vi at denne andelen er økt til én av tre, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge, i en pressemelding.

Totalt for 2019 ble det gjennomført 224 millioner kontaktløse transaksjoner i Norge.

- Forventet vekst, men ikke så sterk økning

Fra 2020 ble det enklere å gjennomføre kontaktløs betaling i Norge: Kortselskapene hadde satt en frist om at alle betalingsterminaler da skulle kunne brukes til kontaktløs betaling.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS, sier at veksten var ventet - men at størrelsen på veksten overrasker:

- Vi forventet at veksten i kontaktløs betaling skulle fortsette i år, ettersom stadig flere butikker og kjeder åpnet opp for dette. Men vi hadde ikke forventet en så sterk stigning allerede i januar. Bare sammenliknet med desember har kontaktløs betaling en vekst på 22,2 prosent, til tross for at desember er en av månedene med flest kortkjøp, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

- Allerede til sommeren tror vi halvparten av alle transaksjoner er kontaktløse, og at tæpping veldig snart er den foretrukne betalingsvanen for de fleste forbrukere, sier Kjærnes.

I januar 2020 var 35 prosent av alle kortbetalinger i Norge kontaktløse. Vipps AS tror dette tallet kommer til å øke til 50 prosent innen sommeren 2020.

Snart kommer de siste etter

Du kan alltid tæppe med ditt BankAxept-kort uavhengig av beløp. For beløp over 400 kroner må du alltid taste PIN-kode, i tillegg får du med jevne mellomrom beskjed om dette også for lavere beløp.

Selv om alle norske betalingskort i dag er klargjort for kontaktløs betaling, er det fremdeles 4 prosent av betalingsterminalene som ikke er aktivert for tæpping.

Ifølge Kjærnes vil dette skje i løpet av kort tid, og hun mener det vil få store utslag til sommeren:

– På tross av oppblomstringen av nye mobile løsninger er det foreløpig kontaktløs kortbruk som blir mest omfavnet av befolkningen. Innen sommeren 2020 tror vi derfor at like mange betalinger blir utført kontaktløst som med chip og PIN. Det er ambisiøst, men med en stabil økning hver eneste måned, og med komplett tilgjengelighet, mener vi målet definitivt er realistisk.

Her tæppes det mest

Det er på Svalbard det tæppes mest: Der går annenhver betaling med tæpping (tall for januar 2020).

Landssnittet er på 35 prosent.

På fastlandet er Oslo det fylket hvor det ble tæppet med kort mest i forrige måned med 45 prosent av alle betalinger, mens det er Innlandet fylke som er dårligst på tæpping, med 29 prosent.

 • Oslo (44,89 prosent)
 • Trøndelag (40,35 prosent)
 • Troms og Finnmark (39,52 prosent)
 • Nordland (38,14 prosent)
 • Agder (34,17 prosent)
 • Viken (32,71 prosent)
 • Rogaland (31,66 prosent)
 • Vestland (31,08 prosent)
 • Vestfold og Telemark (29,40 prosent)
 • Møre og Romsdal (29,21 prosent)
 • Innlandet (29,15 prosent)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer