Enorm prisforskjell

Det er ikke alt som lønner seg å handle på apotek.

PRISFORSKJELL: Enkelte varer som selges på apotek, kan man også få kjøpt på Normal. Foto: Malin Iden
PRISFORSKJELL: Enkelte varer som selges på apotek, kan man også få kjøpt på Normal. Foto: Malin Iden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Billigkjeden Normal har tatt flere med storm. Hudpleie, hårpleie, kosmetikk, duppeditter, søtsaker og smarte greier, selges til en stort sett veldig hyggelig pris.

Tidligere i år skrev vi om at man kunne spare opptil 50 prosent på enkelte varer dersom man kjøpte dem på Normal, framfor vanlige lavprisbutikker. For eksempel var det halv pris på Cloetta påskeskum og klassisk HP Sauce hos Normal, sammenliknet med vanlige lavprisbutikker.

Enkelte varer som selges på apotek, kan man også finne på Normal.

Gelé-sålen Gel Activ Work fra Scholl får man blant annet tak i på dem fleste apotek, men også på Normal. Prisen er derimot svært forskjellig.

Fædrelandsvennen omtalte saken først.

På Normal får du sålen for 153 kroner, mens du må ut med en del mer dersom du skal kjøpe samme vare på Boots Apotek, hvor den koster 289 kroner. På Apotek 1 koster sålen 234,90 kroner.

Handler du gelésålen på Boots, betaler du 136 kroner mer enn det du hadde trengt på Normal. På Apotek 1 koster sålen 81,90 kroner mer enn på billigbutikken.

Forklarer forskjellene

Så hvorfor er det slik at samme vare kan selges til så ulik pris?

Vi har hørt med Boots Apotek, Apotek 1 og Normal.

- Alle våre priser settes på grunnlag av innkjøpsprisene vi får fra våre leverandører, og kostnadene vi har. Vi jobber langsiktig for å bygge et godt sortiment for kundene våre, svarer kommunikasjonssjef i Boots Apotek, Anne Margrethe Aldin Thune.

- Apotek har strenge rammevilkår, og et moment som er viktig å tenke på er at prissetting på reseptpliktige legemidler, som er vår hovedvirksomhet, er regulert av staten. Der skiller vi oss definitivt fra aktører som Normal. Det er også viktig å ha i bakhodet at vi har leveringsplikt på reseptpliktige produkter, legger hun til.

Hun mener at Normal framstår som en lavprisaktør, og det ville være overraskende om det ikke avspeiler seg i deres kostnadsbilde. Apotek har derimot høyt utdannet helsepersonell i apotekene. Det er en stor kostnadsdriver.

Ifølge Thune er det bare en svært liten del av Normals vareutvalg som til enhver tid er overlappende med deres, men de antar at det er en kombinasjon av forholdene nevnt over som kan resultere i prisforskjellen på dette produktet.

- Ikke overraskende

- Det er ikke overraskende at prisen er ulik mellom et apotek og en lavpriskjede. Apotek er en faghandel med autorisert helsepersonell som tilbyr rådgiving innen legemidler og helseprodukter, og konkurrerer ikke på samme vilkår som lavprisbutikker og dagligvare, forklarer pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud.

Hun forklarer at for mange er det helt avgjørende at de får kommet til et apotek og snakke direkte med autorisert helsepersonell og få råd til riktig behandling, og da skal de få det til det som fortsatt er gode apotekpriser.

- Lavpriskjeder kjøper ofte inn store partikjøp og kan hele tida basere seg på rimeligste innkjøp. Vi som seriøs apotekkjede tenker langsiktig og beholder varer i sortimentet over tid. Derfor kan det utgjøre prisforskjeller på varer når du sammenlikner en vare hos en lavpriskjede med en apotekkjede, sier pressesjefen.

Vil skjerme forbrukerne

Thomas Harsvik, landssjef i Normal Norge forklarer til DinSide at de bare kan snakke for seg selv.

BILLIGERE: Gelé-sålen kostet 153 kroner da vi sjekket Normal. Foto: Malin Iden
BILLIGERE: Gelé-sålen kostet 153 kroner da vi sjekket Normal. Foto: Malin Iden Vis mer

- Vi prøver hele tida å holde kostnadene nede der vi kan slik at dette kan komme forbrukerne til gode med lavest mulig priser. Vi har blant annet en liten og effektiv administrasjon og bruker lite penger på markedsføring, forklarer han.

Enkelte varer er billigere på Normal, men ikke alltid.

I mars sjekket vi priser og da viste det seg at ikke alt var et kupp. For eksempel var Libresse-bindene billigere i vanlige matbutikker - før rabatter. I tillegg kunne du spare over 40 kroner per liter på å kjøpe Vanish Oxi Action Powerspray på Oda framfor på Normal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer