Grensehandel

Enorm pristest: Så billig er det nå

Vi har sjekket forskjellen på svenske og norske matpriser.

GRENSEHANDELEN: Du er ikke alene dersom du tar storhandelen over grensa. Foto: Elisabeth Dalseg
GRENSEHANDELEN: Du er ikke alene dersom du tar storhandelen over grensa. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SVINESUND/OSLO): Det er ikke uvanlig at nordmenn, spesielt på Østlandet, tar seg en tur over grensa til Sverige for å gjøre storhandelen der.

Vi har sjekket prisen på oppunder 200 varer på MaxiMat på Nordby, og konklusjonen er klar, om ikke entydig: Det er ikke sikkert det lønner seg.

For selv om matprisene har økt rekordmye i Norge det siste året, har de også økt på den andre siden av grensa. Og det merkes på kassalappen.

- Mye av det jeg kjøpte før har blitt vel så billig hjemme i Norge. Så man må være veldig oppmerksom på hva ting koster hjemme, for det er mye i Sverige som er dyrere enn hjemme i Norge, sier Stine Elton fra Oslo til DinSide.

GRENSEHANDEL: Stine Elton og Siw-Lill Johansen har reist til Svinesund for å handle inn til juleselskap. Foto: Celina Stamper
GRENSEHANDEL: Stine Elton og Siw-Lill Johansen har reist til Svinesund for å handle inn til juleselskap. Foto: Celina Stamper Vis mer

Som mange andre nordmenn tar hun storhandelen rett over grensa, på Nordby Shoppingcenter, tre til fire ganger i året. Denne gangen har hun reist med en venninne.

- Når vi kjører sammen hit, så tar vi det som en sosial greie, sier venninna Siw-Lill Johansen.

Ost og skinke

Elton forteller at hun først og fremst handler ost og skinker i Sverige, men at prisene har begynt å jevne seg ut.

Denne gangen handler de inn til et juleselskap noe utenom det vanlige.

SVENSKEHANDEL: Disse triksene er gode å ha i bakhånd når du skal på «harryhandel». Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Vis mer

- Nå kjøper vi inn til vårt tradisjonelle venneselskap andre juledag, der vi serverer alt som ikke er jul, sier Elton og peker ned på de spanske- og italienske tapasproduktene i handlevogna.

- Man er jo som regel skikkelig lei julemat allerede andre juledag, sier hun videre.

Hvor mye du sparer på de ulike varegruppene varierer mye. Men én ting er verdt å ta med seg: Her er det også mye morsomt å få kjøpt som du må i spesialforretninger her hjemme for å få kjøpt.

SJEKK FORSKJELLEN: Alt du ser på bildet er stykker av entrecôte, vi er ikke i tvil om hvilken vi ville ha valgt. Hva med deg? Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK FORSKJELLEN: Alt du ser på bildet er stykker av entrecôte, vi er ikke i tvil om hvilken vi ville ha valgt. Hva med deg? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Ta for eksempel de svenske ostene Prästost og Västerbottenost - eller hva med Kavli tubeost med smak av safran?

De beste kuppene, jevnt over fant vi i kjøttdisken. Hva sier du til entrecôte til 199 kroner kiloet? Det er likevel smart å se godt etter i pakkene, for her var det store variasjoner.

Gjør et kjernekupp på Oda

En av varegruppene mange kjøper litt ekstra av før jul er bakervarer, og her er det ikke sikkert du sparer så mye. For her er det litt hipp som happ hvor det lønner seg. For eksempel er melis godt under halv pris i Norge, og også lettrømme er langt billigere, mens du sparer en del på å kjøpe mel, fløte, smør og olje i Sverige.

Baker du mye brød eller knekkebrød, vil vi også tipse om et lite kupp vi kom over på Oda: Her får du 3-kilospakker med ulike frø og kjerner til en meget gunstig pris, og du sparer over hundre kroner per kilo gresskarkjerner om du handler på Oda.

Middagshjelp

Det er mye å spare på klassiske middagsvarer, her var nesten alle varene vi sjekket billigere å kjøpe i Sverige, med to hederlige unntak: rødkål fra Nora og tacosaus fra Santa Maria. Det er likevel verdt å ta med seg at du vil kunne spare en del her dersom du velger butikkenes egne merkevarer.

Dropp bleiene?

Selv om det meste av barnevarer virker billigere i Sverige, så kan det altså se ut som at bleier kan være like så greit å kjøpe i Norge. Her bør du sjekke før du drar.

Flere norske butikker har til tider store priskutt på bleier, gode tilbud, pakkekjøp og bleieavtaler.

Brød og kjeks

- Jeg bruker knekkebrød tel mye rart, å mye pee'ng har je greid å spart, synger Vazelina. Mon tro om de har vært over grensa?

For her er det mye å spare! De store knekkebrødmerkene er svenske, og det gjenspeiles også i prisen. Særlig Leksands knäcke er det mye å spare på, det koster en tredjedel i Sverige, og også barnefavoritten Polarbrød har en hyggelig pris.

Drikke

En annen ting mange kjøper over grensa, der det er mye å spare, er øl. Dette er vanskelig å sammenlikne, da alkoholprosenten er noe ulik, men om du liker den svenske, litt svakere «folkølen», er det mye å spare.

Det er likevel verdt å være obs på at kvoten på øl over 2,5 % og rusbrus er på totalt to liter. Alt over dette må fortolles.

Det er også en del å spare på å kjøpe brus og mineralvann. For eksempel får du 20 bokser fanta, 33 cl for 99,90 svenske kroner, tilsvarende 97,43 norske. mens du betaler over hundre kroner for en tipakk i Norge, altså mer enn 50 prosent mer.

Dyrt med dyremat

Alle skal få, og også her kan det lønne seg å storhandle. Samtlige av produktene vi sjekket var billigere i Sverige.

Frokost

Frokostblanding, pålegg, melk og yoghurt, det aller meste er billigere i Sverige, med to hederlige unntak: Nugatti og påleggsskinke.

Skinke er likevel det store unntaket, for kjøttpålegg er en av de kategoriene du kan spare mye på:

Frukt og grønt

Frukt og grønt er også gjennomgående billigere i Sverige. Det er verdt å merke seg at produktet med størst utslag, en pose med en rød, en grønn og en gul paprika, har langt høyere kilopris enn om du kjøper disse enkeltvis.

Rød paprika er klart billigst, det koster fra 38 kroner kiloet, mens gul og grønn gjerne koster opp mot 70 kroner.

Godis

Er det lov å grensehandle uten å kjøpe godis? Jeg tror ikke det!

Vi sjekket prisen på MaxiMat, men det er også egne godisbutikker som frister. Det er likevel verdt å merke seg at smågodtet alltid er hakket dyrere der, mandag var det en krone dyrere per hekto.

Kjøtt

Her er det også gjennomgående mye å spare. Vel så interessant er det kanskje også med de varene som ikke er så lett å få tak i. Svinelever, kalvelever, oksehjerte, oksehale, spekk og kjøtt til kalveschnitzel. Alt til en hyggelig pris.

Selv drar vi aldri hjem fra Sverige uten en kalvestek eller to i veska. 129 svenske kroner er helt latterlig billig for denne råvaren.

Middag

Det er mye å spare på både hel- og halvfabrikata, og ikke overraskende er det eneste unntaket en norsk julevare: Rødkål fra Nora.

Det er verdt å merke seg at pizza Grandiosa ikke er direkte sammenliknbar - selv om den veier like mye, er den svenske "classico"-varianten med mozzarella i stedet for Jarlsberg, og uten paprika.

Ost

Her er det også mye å spare, og dersom velger den svenske Hushållsosten blir det enda rimeligere. Du får også noen av de klassiske norske ostene her, som Jarlsberg og

Et lite ønske, likevel: Tubeosten fra Kavli er langt mer spennende over grensa, som tubeost med smak av pepperkaker, safran, kantarell og dill.

Kaffe, te og krydder

Her har det tradisjonelt vært mye å spare, men også her kryper prisen sakte, men sikkert oppover.

Skal du handle traktekaffe, er det verdt å merke seg at svensk kaffe stort sett er mye mørkere brent enn den norske. Et pluss, synes mange - gjelder det ikke deg, se etter «mellanrost».

Det er også verdt å ta med seg at her kan det lønne seg å kjøpe større volum, du kan spare enda mer om du går for en 100-pakk med te.

Vask og bad

Når det gjelder varer til vask og bad er mange av prisene ganske jevne. Finner du et kupp i Norge, kan det være like så greit å kjøpe det her hjemme.

Spesielt såkalte dollarstores, som Normal, Dollarstore og Europris har tidvis fantastiske tilbud på både vaskemiddel, godteri og ikke minst kosmetikk og personlig hygiene-porodukter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer