Strømpriser

Enorme forskjeller

På Sørlandet er strømprisene desidert dyrest i landet denne uka.

HØYE STRØMPRISER: Innbyggere sør i landet har de høyeste strømprisene denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HØYE STRØMPRISER: Innbyggere sør i landet har de høyeste strømprisene denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden høsten i fjor har folk i store deler av landet opplevd svært unormale strømpriser. Østlandet, Sørlandet og deler av Vestlandet har vært rammet hardest, men tidligere denne måneden var det dager med nærmest gratis strøm for også disse innbyggerne.

Likevel varte ikke gleden lenge, og denne uka har prisene igjen skutt i været, og spesielt Sørlandet er blitt rammet av skyhøye strømpriser.

Bare se denne oversikten over gjennomsnittlig døgnpris uke 25:

  • Kristiansand: 277 øre per kilowattime
  • Oslo/Bergen: 199 øre per kilowattime
  • Molde/Trondheim: 9,66 øre per kilowattime
  • Tromsø: 7,73 øre per kilowattime

Vanligvis har strømregionene Oslo (Sørøst-Norge), Bergen (Vest-Norge) og Kristiansand (Sørvest-Norge) hatt tilsvarende priser, men denne uka har Kristiansand skilt seg ut med priser som er langt over de to nærmeste strømregionene.

Årsakene er flere.

Lite vann i magasinene

Blant annet er det lite vann i magasinene i sør. Forrige uke var fyllingsgraden i Sørvest-Norge på 41 prosent. Normalt nivå er 65 prosent.

Til sammenlikning var det 54 prosent fyllingsgrad i Sørøst-Norge, 71 prosent normalt, og 39 prosent i Vest-Norge, mot 50 prosent normalt.

Det som «redder» Vest-Norge denne uka er at det har kommet mye nedbør i området, forklarer kraftanalytiker, Sigbjørn Seland, i StormGeo-Nana, overfor E24.

- På den hydrologiske balansen så er det prisområdet NO2 som skiller seg ut, der er det fortsatt betydelig mangel på vann. Det mangler 10 TWh energi sammenliknet med det som er normalt, mens både Bergensområdet og NO1 på Østlandet bare har 2 TWh i manko hver, sier han til nettstedet.

Også utenlandskablene spiller inn, og her rammes innbyggere i sør hardest siden det er her kablene til både Tyskland og Storbritannia går fra.

Høye strømtopper

Høye døgnpriser innebærer også at strømregionen i sør også har de høyeste strømtoppene. Mandag var strømprisen hele 634 øre per kilowattime på sitt høyeste, som er over dobbelt av den høyeste strømtoppen i øst og vest, og 17 ganger dyrere enn i Midt-Norge.

Høyeste strømtopper uke 25:

  • Kristiansand: 634 øre per kilowattime
  • Oslo/Bergen: 271 øre per kilowattime
  • Molde/Trondheim: 37,33 øre per kilowattime
  • Tromsø: 29,87 øre per kilowattime

Samtlige var mandag 20. juni.

De oppgitte prisene er inklusiv moms, men uten elavgift og eventuelle påslag fra strømleverandør. Unntaket er Nord-Norge der innbyggerne ikke betaler moms på strømmen. Tallene er hentet fra kraftbørsen Nord Pool.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer