Disse landene har rådyr roaming i Europa

Enorme prisforskjeller i Europas roaming-feller

Pass på å lese SMS-en operatøren sender deg – nøye.

STORE FORSKJELLER: Midt i Europa tar norske operatører vidt forskjellige priser for roaming. Disse landene er ikke med i operatørenes frie roaming, og prisene de tar kan være svært høye. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke / Shutterstock / NTB Scanpix
STORE FORSKJELLER: Midt i Europa tar norske operatører vidt forskjellige priser for roaming. Disse landene er ikke med i operatørenes frie roaming, og prisene de tar kan være svært høye. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside skrev nylig om nordmannen som skulle sjekke om han hadde mobildata i Monaco. Det hadde han, og bare å åpne forsida til én nettavis kosta han flere hundre kroner.

Han hadde nemlig ikke lest gjennom meldingen Ice.net sendte han, om at det kosta 125 kroner per megabyte i landet.

Monaco er langt fra alene om å være en slik roaming-felle, midt i Europa.

Ice.net er heller langt fra alene om å ta heftige priser i dem. Og prisforskjellene er enorme.

Sjekk prisene

Her er noen av landene i Europa som ikke inngår i fri roaming, og prisene noen utvalgte operatører tar per megabyte i dem:

Telenor Telia Ice.net Chess OneCall
Albania10 kr40 kr6 kr30 kr75 kr
Bosnia-Hercegovina40 kr40 kr6 kr30 kr75 kr
Færøyene10 kr2 kr75 kr5 kr10 kr
Isle of Man40 kr2 kr6 kr5 kr?
Moldova40 kr40 kr75 kr30 kr75 kr
Monaco10 kr25 kr125 kr30 kr5 kr
Montenegro2 kr40 kr6 kr30 kr75 kr
Russland10 kr2 kr6 kr5 kr10 kr
San Marino0 kr?19 kr?75 kr
Serbia2 kr40 kr6 kr30 kr75 kr
Sveits2 kr0 kr1 kr0 kr5 kr
Tyrkia10 kr25 kr6 kr5 kr5 kr
Ukraina10 kr40 kr6 kr5 kr10 kr
totalt186 kr296 kr345 kr205 kr495 kr

Merk at flere operatører har makspriser i mange av landene, som gir kundene lavere priser om de bruker så og så mange megabyte. Prisene i tabellen er de som tas for de aller første megabytene roaming. Noen av de minste landene er det dessverre vanskelig å finne priser på, og der vi ikke fant noen pris har vi satt inn et spørsmålstegn.

Store prisforskjeller

Telenor er sjeldent billigst. På pristester faller de alltid bak lavprisselskapene, og Dinside skrev nylig om Telenors høye priser for dem som går over datakvota.

Men i roaming-oversikten vår, er faktisk Telenor billigst – om man ser på totalen. Også Telenor har stive priser i enkelte land, men de er billigere enn konkurrentene i blant annet Montenegro, de inkluderer San Marino i friroamingen og prisene går aldri over 40 kroner megabyten.

Totalt sett er OneCall den dyreste av operatørene vi har sjekket.

Prisforskjellene mellom operatørene er enorme. I Monaco betaler du 125 kroner per megabyte med Ice.net, men bare 5 kroner med OneCall. I Serbia koster én megabyte 75 kroner hos OneCall, men bare 2,06 kroner hos Telenor.

I dette landet er altså Onecall 36 ganger dyrere enn Telenor.

Les meldingene fra operatøren

At det er «gratis» å roame i Europa er med andre ord ikke sant. Det operatørene som oftest sier er at du kan roame fritt i EU og EØS.

LES DENNE: Når du kommer til et nytt land skal operatøren din sende informasjon om hvor mye det koster å roame der. Les den nøye, for det kan skjule seg høye priser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LES DENNE: Når du kommer til et nytt land skal operatøren din sende informasjon om hvor mye det koster å roame der. Les den nøye, for det kan skjule seg høye priser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Da langt fra alle land er medlemmer her, er det fortsatt mange land hvor du må betale ekstra for å roame. Og prisene forhandles fram av hver enkelt operatør.

Mange av landene på lista vår virker kanskje obskure og lite aktuelle som ferieland. Men Monaco, for eksempel, ligger bare en halvtimes kjøretur fra Nice. Isle of Man ligger mellom England og Irland. Og San Marino ligger midt inne i Italia.

Derfor er det viktig å lese meldingen operatøren din må sende deg når du krysser grensa til et nytt land, hvor prisen per megabyte skal stå. Har du feil operatør i feil land, kan det ende med sjokkregning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer