Enorme prisforskjeller på digitale magasiner

Du kan spare mye penger på å velge riktig platform.

STOR FORSKJELL: På egen iPhone-app koster det amerikanske tidsskriftet 75 kroner for ett nummer. I Kindle-utgave koster samme blad bare 24 kroner. (Begge enhetene viser Kindle-utgavene.) Foto: TORE NESET
STOR FORSKJELL: På egen iPhone-app koster det amerikanske tidsskriftet 75 kroner for ett nummer. I Kindle-utgave koster samme blad bare 24 kroner. (Begge enhetene viser Kindle-utgavene.) Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange leser bøker på nettbrett eller lesebrett. Men ikke alle er klar over at det også finnes et stort utvalg av papirløse blader og magasiner der ute.

I den norske magasinfloraen er det ikke alltid så mye å spare på å velge en digital utgave framfor å kjøpe enkeltblader i kiosken eller få dem hjem i postkassa.

Ofte er det snakk om kombiløsninger der du får den digitale utgaven med på kjøpet. Flere norske publikasjoner har ikke en gang digital utgave.

Men utenfor Norge er det både mye å velge i og penger å spare om du like å lese favorittmagasinene dine digitalt.

LES OGSÅ: Rådyre aviser og blader på iPad

Mange måter å lese på

Hvordan leser du helst magasiner? (Avsluttet)
Nei, helst på papir(49%) 468
På nettbrett (31%) 293
På PC/Mac(13%) 128
På mobil(6%) 61
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De aller fleste store tidsskriftene og nyhetsmagasinene i USA finnes i digitale utgaver. Det samme gjelder også magasiner i Storbritannia, Tyskland, Frankrike og flere andre land.

Mange kan du kjøpe direkte i Apples App Store eller i Google Play for Android. Andre har inngått avtale med en stor distributør som for eksempel Zinio.

For å lese Zinio-magasiner må du laste ned Zinios egen app. Denne finnes både for iOS, Android, Windows Phone Windows og Mac.

STORKIOSK PÅ NETT: På Zinio finner du blader og tidsskrifter fra hele verden. Foto: TORE NESET
STORKIOSK PÅ NETT: På Zinio finner du blader og tidsskrifter fra hele verden. Foto: TORE NESET Vis mer


De fleste tidsskrifter har egne apper der du både leser og bestiller enkeltblader og abonnementer.

Disse finnes som oftest både for iOS og Android, og ofte lever de side om side med magasinets egen app og apper i distribusjonskanaler som Zinio.

LES OGSÅ: Hvilket lesebrett bør jeg velge?

Kindle er mer enn e-bøker

Noen foretrekker å lese bøker og annen tekst i langformat på et lesebrett som Kindle eller Kobo framfor et nettbrett som Apples iPad eller Samsungs Galaxy Tab.

BILLIG: 21,99 dollar (178 kroner) i året og 2,99 dollar (24 kroner) per utgave av The Atlantic er prisen hos Amazon. Foto: TORE NESET
BILLIG: 21,99 dollar (178 kroner) i året og 2,99 dollar (24 kroner) per utgave av The Atlantic er prisen hos Amazon. Foto: TORE NESET Vis mer


Selve sjefen i lesebrettverdenen er Amazon og deres Kindle. Men du trenger ikke kjøpe deg et Kindle-lesebrett for å kjøpe og lese bøker, blader og tidsskrifter fra den velfylte Amazon-butikken.

Kindle-appen finnes i likhet med Zinio-appen for alle typer mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner (med unntak av Linux).

Det er likevel en viktig begrensing: Mens bøkene du kjøper kan leses i PC- og Mac-versjonene, går ikke dette med magasinene du kjøper.

Med andre ord må du holde deg til lesebrett, mobil og nettbrett så lenge du befinner deg i Kindles bladkiosk.

LES OGSÅ: Slik får du gratis e-bøker

Så store er prisforskjellene

Vi valgte ut tre amerikanske tidsskrifter/nyhetsmagasiner for å sammenligne prisene.

DYRT: Samme blad koster 75 kroner i egen app, og 239 kroner i året. Foto: TORE NESET
DYRT: Samme blad koster 75 kroner i egen app, og 239 kroner i året. Foto: TORE NESET Vis mer


Det politiske debattmagasinet The Atlantic koster 75 kroner for et enkeltmagasin i egen app. Et årsabonnement koster 239 kroner.

Til sammenligning koster det 24 kroner å kjøpe et enkeltblad digitalt via Amazons Kindle-butikk, mens et årsabonnement her koster 178 kroner.

I Zinio-kiosken koster derimot enkeltutgaven av The Atlantic 40 kroner, mens et helårs abonnement koster 177 kroner.

Nyhetsmagasinet Newsweek koster på sin side 55 kroner pr. nummer i egen app, 64 kroner hos Zinio og 40 kroner hos Amazon. Årsabonnementet koster 269 i egen app, 282 hos Zinio og 162 kroner hos Amazon.

Konkurrenten Time koster på sin side 44 kroner for enkeltnummer og 519 kroner for ett års abonnement. Time er ikke på Zinio, men et Kindle-abonnement koster 49 kroner for enkelteksemplar og 162 kroner for et helt år.

LES OGSÅ: Slik overfører du norske e-bøker til Kindle

Kindle er den store vinneren

BEHOLDER ALT: Kindle-appen for telefon og brett skiller seg lite fra leseropplevelsen i bladets egen app. Foto: TORE NESET
BEHOLDER ALT: Kindle-appen for telefon og brett skiller seg lite fra leseropplevelsen i bladets egen app. Foto: TORE NESET Vis mer


Vi har naturlig nok ikke testet alle blader som nordmenn kan tenkes å være interessert i. Men bildet synes å være det samme med alle titlene vi sjekket: Amazon og Kindle kommer billigst ut når det gjelder abonnement.

Med Time er det for eksempel hele 357 kroner å spare dersom du velger Kindle-abonnement i stedet for abonnement i Times egen iOS-app. Et enkelteksemplar er faktisk dyrere hos Amazon, men det er et unntak.

Å kjøpe bladene ett og ett er gjennomgående billigere hos Amazon enn både hos Zinio og i bladenes apper.

Det er for øvrig ingen stor forskjell på å lese bladene i egne apper, via Zinio og i Kindle-appen. På et Kindle lesebrett får du riktignok innholdet bare i svart hvitt. Til gjengjeld kan du lese i direkte solskinn, noe som er vanskelig med nettbrett og mobil.

I Kindle-appen på mobil eller nettbrett får du de samme fargene og skrifttypene som i papirutgaven og dermed en leseropplevelse som minner om papir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer