Munnbind

Enorme prisforskjeller

Det er varslet nye råd om munnbind om kort tid. Vi har sjekket prisene på munnbind - og det er store forskjeller.

PRISER PÅ MUNNBIND: Vi har sjekket prisene på munnbind av denne typen, som er medisinske munnbind type I - som per nå er den typen FHI anbefaler dersom du skal bruke munnbind. Av de butikkene vi fant priser på dette fra, varierer stykk-prisen fra 7 til 30 kroner. Foto: Kristin E. Alnes
PRISER PÅ MUNNBIND: Vi har sjekket prisene på munnbind av denne typen, som er medisinske munnbind type I - som per nå er den typen FHI anbefaler dersom du skal bruke munnbind. Av de butikkene vi fant priser på dette fra, varierer stykk-prisen fra 7 til 30 kroner. Foto: Kristin E. Alnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har varslet at det vil komme nye råd om munnbind i løpet av få dager og at det om kort tid vil komme nye råd for blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport.

Torsdag ettermiddag har helseminister Bent Høie innkalt til møte om hjemmekontor og smitteverntiltak i kollektivtrafikken.

Fokuset på munnbind i Norge har ført til en enorm etterspørsel etter munnbind hos apotekene, som kan vise til en tidobling i løpet av de siste dagene.

Vi har sett på hva du må betale for anbefalte munnbind akkurat nå, og prisforskjellene er store.

Før kjøp: Husk det er ulike typer

Dersom du skal kjøpe munnbind, er det viktig å være klar over at det finnes ulike typer munnbind. Det er de som er produsert for bruk i helsetjenesten, som kalles medisinske munnbind - og de som ikke er det. Det finnes også gjenbrukbare ansiktsmasker som du kan vaske mellom hver bruk.

Per i dag anbefaler Folkehelseinstituttet medisinske munnbind klasse 1 dersom du skal bruke munnbind.

Disse skal være merket med «medisinsk munnbind klasse I» eller også med standard «NS-EN 14683».

Ifølge FHI viser også forskningen som er gjort så langt, at det er dårligere effekt av ansiktsmaske enn munnbind, og at det er stor variasjon ut ifra type materiale og passform.

FHI har uttalt til Dinside at de vil komme med informasjon om hvilke typer munnbind som vil bli anbefalt for bruk i den generelle befolkningen, når de nye rådene om munnbind kommer.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Dette koster munnbind nå

Vi har sett på hva vi må betale for medisinske munnbind klasse I. Dette er en type munnbind du får kjøpt hos apotek, men det kan også være andre som selger disse.

Dersom du spesifikt er ute etter medisinske munnbind type I: Husk å sjekke at produktet er produsert etter riktig standard som nevnt ovenfor. Dette skal fremkomme av pakken eller pakningsvedlegget.

Som du ser av prisene vi har funnet: Det er enorme forskjeller. Vi fant stykk-priser fra 7 til 30 kroner per munnbind.

Har du tips om andre butikker med veldig billige eller veldig dyre munnbind i denne klassen? Tips oss gjerne.

Oppdatert 1. september 2020: 1. september melder politiet at de har aksjonert mot Idar Vollviks lokaler, på grunn av munnbind som kan være feilmerket opp mot kvalitet. De opplyser at det er tidlig i etterforskningen og at det er tatt ut siktelse i saken. Idar Vollvik står bak munnbindene som selges via Ludostore.no

Butikk Produkt Pris Stk-pris
Farmasiet.noBYD medisinsk munnbind klasse I, 50 stk69913,98
Boots.no3-lags, 50 stk74514,90
Apotek 1Medisinsk munnbind kl I, 50 stk74014,80
Vitus apotekKirurgisk munnbind 3-lags, type II, 50stk60012,00
JerniaMunnbind EN 14683, 50 stk3997,98
Powermaxx.noKirurgisk munnbind CE EN 14683 50pk149029,80
Life.noMedisinsk munnbind EN 14683 kl.II, 20stk28914,45
Ludostore (se merknad over)BYD medisinsk munnbind klasse I, 50 stk3496,98
Med24.noMedisinsk munnbind kl I, 10 stk959,50

Alle prisene er innhentet på nett torsdag 6. august. Vi tar forbehold om feil, prisendringer og tilgjengelighet. Vi oppgir priser på produkter hvor butikken oppgir at det er medisinske munnbind med klasse I (noen er kl. II) eller som sier de oppfyller standarden EN 14683, som er kravet til medisinske munnbind.

Unngå feilbruk

Uansett hvilke munnbind du har brukt eller kommer til å bruke, er det viktig at du følger rådene for bruk, som blant annet omfatter håndvask før du setter på masken og etter at du har tatt den av. Det anbefales også at man forsøker å overholde avstandsregelen og at de øvrige smittevernrådene følges.

FHI og myndighetene har hele tiden understreket at en eventuell bruk av munnbind vil være som et supplement til smittevernreglene - ikke som en erstatning eller i stedet for.

Det er viktig å unngå feilbruk, som å sette munnbindet på hodet, under haken, under nesa, eller å ta på munnbindet eller å ta det av og på.

Engangs munnbind er for engangsbruk og skal skiftes når de er tilsmusset eller fuktige. De skal ikke brukes om igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer