Matpriser

Enormt hopp

Jan Bøhler stusser over prisøkning på 50 prosent på cherrytomater hos Kiwi, som har «lovet å låse prisene».

SJEKKET PRISEN: Denne prisen har økt med nesten 50 prosent på kort tid, en tid der Kiwi reklamerer hardt for at de har låst prisene. Det får Senterparti-politiker Jan Bøhler til å reagere. Foto: Jan Bøhler
SJEKKET PRISEN: Denne prisen har økt med nesten 50 prosent på kort tid, en tid der Kiwi reklamerer hardt for at de har låst prisene. Det får Senterparti-politiker Jan Bøhler til å reagere. Foto: Jan Bøhler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En krone her og en krone der. Kampanjene og priskuttene har vært mange i kjølvannet av prisøkningen første februar, og lavpriskjeden Kiwi har gått i front med sitt løfte om prislås på mer enn 240 varer til 1. mai 2023.

Da er det klart at noe må bli dyrere, og en av de varene som har gjort et plutselig hopp er cherrytomater fra First Price.

- Disse First Price-tomatene hos Kiwi kostet kr 14,90 for kort tid siden, slik de har gjort i lang tid. Men sist jeg skulle kjøpe dem var prisen økt med 10 kr til kr 24,90. Det er ikke akkurat billig «First Price» for 250 g tomater. Jeg tror verken det skyldes Ukraina-krigen eller strømprisene, som tross alt er lavere enn før nyttår, skriver Jan Bøhler på Facebook.

Det stemmer. Værforholdene i Sør-Europa og Nord-Afrika har ført til råvaremangel og en voldsom prisøkning på enkelte varer i norske butikker, som paprika og tomater.

Innkjøp og prising av frukt og grønt er i tillegg litt annerledes enn for de fleste andre varegrupper, forteller Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi.

- I varegruppen frukt og grønt får vi nye innkjøpspriser hver eneste uke, og derfor kan disse produktene svinge noe mer i pris enn andre varegrupper, avhengig av tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet. I tillegg påvirkes prisene av både sesong, vær og avlinger, sier Helgesen til DinSide.

- Spesielt

Jan Bøhler forteller DinSide at innlegget, som er publisert både på hans personlige og offisielle Facebook-side, var en spontan reaksjon på at Kiwi har en såpass stor prisøkning, når de samtidig lover å fryse prisene.

- Jeg har satt pris på Kiwi, at de har vært i front med å presse prisene, så da lurer jeg jo desto mer når jeg ser en så kraftig prisøkning, sier Bøhler.

- Disse har hatt stabilt lav pris lenge, jeg har kjøpt disse tomatene i mange år.

STUSSER: - En enkel type kjøper enkel mat som First Price-tomater, sier Jan Bøhler. Da er det kanskje ikke så rart at han reagerer når prisen øker med rundt 50 prosent. Foto: Jan Bøhler
STUSSER: - En enkel type kjøper enkel mat som First Price-tomater, sier Jan Bøhler. Da er det kanskje ikke så rart at han reagerer når prisen øker med rundt 50 prosent. Foto: Jan Bøhler Vis mer

For ordens skyld. De siste gangene DinSide har sjekket prisen på cherrytomater har de billigste kostet 16,90 for 250 gram i alle matbutikkene.

Dette vil si at prisen har økt med 8 kroner, eller knappe 50 prosent.

Tirsdag ettermiddag var prisen 19,90 hos Extra og Rema 1000, så det er nærliggende å tro at det ikke er lang tid før Kiwi justerer prisen ned tilsvarende konkurrentene, selv om kjeden ikke har lov til å kommentere framtidige prisjusteringer spesielt.

- Kiwi følger med på markedet til enhver tid, og vi skal alltid være billigst, sier Helgesen.

Det er heller ikke den eneste varen i handlekurven til Bøhler som har økt i pris.

- Ta for eksempel svisker til dessert. Det pleide å koste 18-19 kroner, men i høst en gang så økte det til 28-30 kroner per pakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer