Singeløkonomi

Enslig? Slik bør du legge opp økonomien din

Det er fordeler og ulemper med å kun være ansvarlig for egen økonomisk velferd. Sjekk ekspertenes beste tips, som du bør ta stilling til.

ÉN SJEL OG ÉN SKJORTE: Flere bor alene og er økonomisk selvstendige, men når du ikke har felles økonomisk ansvar, er det ekstra viktig å tenke på hva som skjer dersom du skulle bli ufør eller miste inntekt og ikke har noen å støtte deg på. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ÉN SJEL OG ÉN SKJORTE: Flere bor alene og er økonomisk selvstendige, men når du ikke har felles økonomisk ansvar, er det ekstra viktig å tenke på hva som skjer dersom du skulle bli ufør eller miste inntekt og ikke har noen å støtte deg på. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Stadig flere av oss bor alene. Tall fra SSB viser at av totalt 2,4 millioner privathusholdninger i Norge, er det aller flest aleneboere, hele 928.483 faktisk.

Det er fordeler og ulemper med å være alene om å styre privatøkonomien.

- Frihet, uavhengighet, valgfrihet. Du bestemmer selv hva du vil prioritere og ikke, og du velger selv når og hvordan du bruker pengene dine. I tillegg slipper du å være avhengig av andres valg og prioriteringer, oppsummerer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 når vi spør ham om fordelene.

Ulempene er på mange måter de samme som fordelene. Er du singel, må du betale alle utgiftene på egenhånd, det være seg lån, leie, bredbånd, forsikringer og så videre. Dette er utgifter som stort sett er de samme for single som par eller familier, men den enslige har derimot ingen å dele med, påpeker Gundersen.

Derfor får du en liste over typiske utfordringer når du har eneansvar for at det går rundt økonomisk for deg, samt hvordan du kan overvinne dem.

Komme inn på boligmarkedet

Ifølge Gundersen er kanskje den største økonomiske utfordringen for single å komme seg inn på boligmarkedet, særlig i de store byene. Det å spare opp tilstrekkelig med egenkapital og få nok lån, er nemlig ekstra krevende for deg som er alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer