Enveis nedbetaling

Får du lån igjen om du betaler ned boliglånet utenfor tur?

Borte: Du kan miste handlefrihet når du betaler ned på boliglånet. Det er ikke sikkert du får lånt tilbake pengene om får behov for det.
Borte: Du kan miste handlefrihet når du betaler ned på boliglånet. Det er ikke sikkert du får lånt tilbake pengene om får behov for det. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparingen har økt sterkt de siste månedene. I følge statistikken sparer husholdingene i 2009 mer enn den lettelsen vi har fått i lånekostnadene og lønnsøkningen til sammen.

Et av de hyppigst gitte rådene er å betale ned lån. Utlånsrentene er jo alltid høyere enn innskuddsrentene, slik at det gir større avkastning å betale ned på lån enn å sette penger på sparekonto.

Likevel er det problemer de velmente rådgiverne overser rundt nedbetaling av lån.

Får ikke like mye lån igjen

— Om kunden ønsker å øke boliglånet igjen, må det fremlegges en ny eindomstakst eller verdivurdering fra eiendomsmegler, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnBNor.— Dette vil bli gjenstand for en vanlig kredittvurdering.

Det samme sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken.

Risikoen består i at boligverdien har falt siden du tok opp ditt opprinnelige lån. Mange banker gir ikke høyere lån enn 80% av antatt markedsverdi for boligen. Om boligen har falt i verdi, kan du være på eller over 80%-grensen selv om du har betalt ned på boligen. Da får du ikke låne pengene du betalte ned lån med igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer