Epilepsi gir lavere IQ

Voksne menn kan få lavere intelligens dersom mor hadde epilepsi under svangerskapet, ifølge en ny norsk studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studien, som er fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen, konkluderer med at mors epilepsi og hvordan denne er behandlet, kan påvirke fosteret og få følger for sønnens intelligens i voksen alder.

- Etter det vi kjenner til, er dette den første studien som ser på langtidskonsekvensene av at mor har epilepsi, hvor det samtidig er nesten fullstendig oppfølging av alle fødte med epilepsi frem til voksen alder, sier studieleder Nina Øyen til Mozon.no.

Øyen er seniorrådgiver ved Medisinsk fødselsregister og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

Studien er basert på informasjon fra omkring 400.000 fødte guttebarn registrert i Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet fra 1967 til 1979.

Opplysningene om guttene ble koblet til medisinske og psykologiske opplysninger fra Sesjonsdatabanken fra 1984 til 1999, ifølge nettsidene til Folkehelseinstituttet. Ifølge Øyen ble intelligensen målt med forsvarets IQ-evneskårtest som utgjør en av mange målemetoder for intelligens.

Visste du at hunder kan forutsi epilepsianfall?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer