Epost undergraver statlig åpenhet

Ifølge statens egne regler skal elektronisk post journalføres og arkiveres på lik linje med vanlige brev og telefaks. Med dagens systemer er det imidlertid umulig å kontrollere om reglene følges. Om offentlighetsloven følges er fullt og helt avhengig av den enkelte saksbehandlers vurdering.

Publisert

Epost skaper hodebry for regjeringen og statsapparatet. Ifølge offentlighetsloven skal alle offentlige dokumenter, med få unntak, være tilgjengelig for innsyn. Dagens offentlige data- og arkivsystemer er imidlertid akterutseilt i forhold til den nye elektroniske hverdag.

Ifølge representanter for både stat og media medfører dette at viktige saksdokumenter lett kan unndras offentlighet.

Leder i Norsk Presseforbund, Arne Jensen, er bekymret:

- Epost går direkte til den enkelte saksbehandler som selv vurderer om innholdet skal journalføres. Dette fordrer en stor grad av disiplin og ikke minst lojalitet til offentlighetsloven av samtlige offentlige saksbehandlere, sier Jensen.

Staten bøyer seg for kritikken

Lovrådgiver Tonje Meinich i justisdepartementet er enig med Jensen i at epost som går direkte til den enkelte saksbehandler åpner for usikkerhet om offentlighetsloven blir fulgt.

- Når hver enkelt saksbehandler skal vurdere om et epost dokument skal journalføres eller ikke er det klart at usikkerheten omkring forholdet til offentlighet blir større, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer