Er attesten relevant når du søker jobb?

Eller har bruken av referanser erstattet attestene? Dette sier ekspertene.

ER ATTESTEN DØD? Ikke ifølge rekrutteringsekspertene, som mener attester og referanser utfyller hverandre når du søker ny jobb. Foto: ALL OVER PRESS
ER ATTESTEN DØD? Ikke ifølge rekrutteringsekspertene, som mener attester og referanser utfyller hverandre når du søker ny jobb. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsmiljøloven slår fast at du har krav på attest fra arbeidsgiver når du slutter i jobben. Men i hvor stor grad er attestene relevante når du skal søke jobb i disse dager?

Ifølge Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower, vil en attest fungere som en dokumentasjon på arbeidsforholdet.

- Den fungerer i praksis som kvalitetssikring av opplysninger som er gitt på CV-en. Særlig for unge arbeidstakere er det å kunne dokumentere jobber viktig, sier Weider til DinSide.

Også kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov i organisasjonen Lederne tror attesten er spesielt viktig for de yngste arbeidssøkerne, men generelt mindre brukt enn tidligere.

- For sommerjobber og jobber for nyutdannede er nok attester fortsatt en del brukt, men skriftlige attester er nok brukt i mindre grad nå enn før, ihvertfall til lederstillinger, sier Hov.

Han tror det å sjekke jobbsøkernes kompetanse på for eksempel LinkedIn og Facebook til en viss grad har erstattet den tradisjonelle attesten.

THOR BENDIK WEIDER. Foto: MANPOWER
THOR BENDIK WEIDER. Foto: MANPOWER Vis mer


Be alltid om attest

Bruken av nye medier og referanser betyr ikke at du som jobbsøker bør droppe å be om attest når du slutter i en jobb, mener Guri Larsen, direktør i Adecco Search&Select.

- Attesten er ikke død, og jeg vil alltid anbefale deg å få en skriftlig attest når du slutter. Det er viktig at arbeidsgiver skriver denne mens han fremdeles har deg ferskt i minnet. Hvem vet når du får bruk for den? påpeker Larsen.

Verken Larsen eller Weider mener bruk av referanser har tatt over for attestene, men derimot utfyller hverandre.

- Når man søker jobb med alle attester på plass, sender det signaler om ryddighet og er en absolutt fordel i en rekrutteringsprosess, påpeker han.

Samtidig tror han attesten av mange arbeidsgivere kun blir gitt som en bekreftelse av arbeidsforholdet. Slik sett blir referansesamtalen viktig, ifølge Weider.

Les også hvordan en ryddig CV kan sikre deg drømmejobben

Velg riktige referanser

Sverre Simen Hov i Lederne tror i mange tilfeller referanser kan være mer relevant og ha større nytteverdi enn en attest ved ansettelse av nye medarbeidere, nettopp fordi en attest gjerne er «sminket» eller skrevet i ganske generelle former og lite tilpasset jobben.

Men hva bør man tenke på ved valg av referanser når man søker ny jobb?

Guri Larsen i Adecco trekker fram at man bør ha referanser som har hatt et lederansvar for deg, referanser som har observert deg og vurdert din jobbutførelse.

Dessuten må de være relevante for den stillingen man skal søke på, ifølge Weider i Manpower.

- Du bør være relativt trygg på hva referansene kommer til å si om deg. Dersom du har problematiske arbeidsforhold bak deg, så bør du gjøre den som rekrutterer oppmerksom på dette slik at du kan gi din versjon av historien før referansen blir oppringt, understreker Guri Larsen.

Det er også verdt å merke seg at hull i CV-en ikke trenger å bety at man ikke får jobben.

Det er dessuten noen du ikke bør oppgi som referanser i en jobbsøkerprosess.

- Pass på at du ikke bruker familie og venner som referanser, de tillegges liten verdi av innlysende årsaker, sier Larsen.

Les flere gode jobbtips på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer