Er barnet ditt et geni?

Du mener kanskje at poden ligger langt foran sine jevnaldrende. Men er han bare oppvakt eller faktisk begavet? Sjekk her.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De virkelig begavede barna begynner gjerne å regne algebra før de begynner i barnehagen.


Han teller til ti allerede som toåring og som femåring kan han mer om verdensrommet enn deg. Og datteren din vet alt om hvordan en bil fungerer og leser Ibsen før hun begynner på skolen.

Et begavet barn kan utmerke seg på så mange forskjellige områder, og noen ganger kan det være vanskelig å identifisere dem.

- Husk at det er ulike nivåer av begavelse, påpeker klinisk psykolog Dr. Edward R. Amend overfor nettstedet Forbes.com.

Amend er medforfatter av boka A Parent’s Guide to Gifted Children. Selv jobber han med en elleveåring som tar et avansert kurs i stedlære på universitetet etter at han fikk beste karakter på et forkurs i matematikk. Det er imidlertid den ekstreme varianten, understreker Amend.

- Det er mer normalt å være ett eller to, tre eller fire år foran barn på sin egen alder, sier han.

Les også: Brede hofter, smartere barn

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer


Skala kan hjelpe deg

Sammenlignet med sine jevnaldrende, kan de begavede barna for eksempel ha en ekstremt god hukommelse, være imponerende flinke til å underholde andre eller klare å konsentrere seg intenst i lange perioder av gangen.

En egen skala kalt the Scales for Rating the Behavioural Characteristics of Superior Students skal gjøre det lettere å avklare hvor begavet et barn er. Skalaen tar for seg en rekke karakteristikker innenfor alt fra lederskap og kommunikasjon til matematikk og kunst.

Skalaen er i utgangspunktet beregnet til bruk i skolen. Men som et generelt utgangspunkt kan den også gjøre det lettere for foreldre å vurdere om de rett og slett har produsert et vidunderbarn.

- Vi forventer ikke at et barn har alle disse karakteristikkene, men vi forventer at de har mer enn en eller to, sier Amend til Forbes.com.

Les også: Sovende babyer jobber på spreng

Hold deg oppdatert

Så hva gjør du hvis du finner ut at du faktisk har et barn som er ekstremt smart for alderen?

- Som forelder må du da følge nøye med på barnet ditt, lære deg å kjenne det og lese for å holde deg oppdatert, anbefaler Robin Schader ved University of Connecticut.

Lurer du på om barnet ditt er begavet? Se etter disse tegnene:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME Vis mer


Læring:
Et av de vanligste og mest tydelige trekkene ved begavede barn, er en svært god hukommelse. De lærer nye begreper svært raskt, og foreldre vil ofte bli overrasket over hvor avanserte emner de tar til seg, som kjemiske formler, algebra og utviklingslære. Barnet ser ut til å huske nesten alt og bruker gjerne avanserte ord, som ”faktisk” og "forståelig".

Matematikk:
Enkelte begavede barn vil lett takle utfordrende matematikkoppgaver i eller utenfor klasserommet. Andre liker å legge puslespill, spille spill eller løse logiske problemer på fritida. Mange av dem kan også løse problemer uten å bruke papir og blyant.

De virkelig begavede barna begynner gjerne å regne algebra før de begynner i barnehagen. Men det kan også handle om å vise en spesiell interesse for tall og hvordan de forholder seg til hverandre, for eksempel at 36 og 63 inneholder de samme tallene men står for ulike verdier.

Les også: Supersmarte spedbarn

Lesing:
Begavede barn begynner ofte å lese tidlig og gjerne uten hjelp. De kan konsentrere seg om å lese over en lengre periode av gangen, og pløyer gjerne gjennom flere bøker i uka. De leser også ofte stoff som er beregnet for eldre barn.

Motivasjon:
Begavede barn kan konsentrere seg intenst om ett tema. Judy Galbraith som har skrevet “You Know Your Child is Gifted When…”, opplevde at en førsteklassing kunne ekstremt mye om dinosaurer. Han kunne stave navnene deres og forklare hvem av dem som spiste hvem i næringskjeden.

- Dette er et eksempel på den type barn som virkelig kan konsentrere seg og er interessert i et bestemt tema på et nivå langt over barn på samme alder, sier Galbraith.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer


Kreativitet:
Ekstrem kreativitet er ofte et tegn på høy intelligens. Mange begavede barn er svært fantasifulle og skriver for eksempel gode historier og formidler følelser og hendelser uvanlig levende og ekte. Disse trekkene er imidlertid ikke alltid positive, advarer Robin Schader ved University of Connecticut.

- Det kreative barnet er ofte en utfordring i en klasseromssituasjon. De betrakter ting på ukonvensjonelle måter. (...) De vil synes ”sant eller usant”-tester er helt forferdelige, sier Schader.

Teknologi:
Begavede barn kan lære seg ny programvare uten noen spesiell opplæring og de har ofte en rekke teknologiske ferdigheter. En utfordring er at de gjerne kan være fascinert av teknologiske utfordringer, men ikke synes det er noe spennende å lære seg å lese. Det positive er imidlertid at begavede barn har en tendens til å hjelpe andre med teknologirelaterte problemer.

Les også: Smarte barn tjener best

Vitenskap
Begavede barn er svært nysgjerrige på hvorfor ting er som de er. Spørsmålene deres varierer fra ufarlige "Hvorfor er himmelen blå" til de mer kronglete "Hvorfor bor den mannen på gata?". Og de forventer seg utfyllende svar.

- Som forelder er du ofte ikke forberedt på å besvare etiske spørsmål som blir stilt av en sju- eller åtteåring. Og senere er de veldig på jakt etter mening og sannhet, sier James T. Webb, medforfatter av boka A Parent’s Guide to Gifted Children.

Planlegging:
Begavede barn organiserer arbeidet og gjør prioriteringer mellom ulike oppgaver og ansvarsområder. De er ofte gode til å spille spill, som sjakk, hvor det er nødvendig at de ser for seg motspillerens trekk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Kommunikasjon:
Begavede barn kan forklare ting presist og tydelig ved å bruke et beskrivende språk og mange synonymer for å sette farge på en historie. Forfatter Judy Galbraith ble overrasket da hun fant ut alderen på avsenderen av en mail hun hadde fått. Studenten som fortalte at han kjedet seg veldig på skolen, viste seg å være bare seks år.

- Jeg gjettet at han var rundt elleve eller tolv år basert på vokabularet og måten han uttrykte seg på, sier Galbraith.

Slik blir du supersmart

Kunst, musikk og drama:
Det å male, lage musikk, framføre en sketsj eller drive med andre kunstneriske aktiviteter virker ofte fristende på begavede barn. De kan huske melodier, fortelle historier med stor innlevelse eller imitere andre.

- Når det gjelder det følelsesmessige, er de svært intense barn og har behov for å uttrykke seg på en eller annen måte, sier Dr. Barbara Klein som har skrevet boka Raising Gifted Kids.

Lederskap:
Begavede barn tar gjerne ledelsen når de er involvert i en aktivitet. De er ansvarsfulle og følger en aktivitet eller et prosjekt fra start til slutt. De er gjerne kjappe i replikken og er ofte svært overbevisende. Det kan være en utfordring å håndtere disse barna som har en tendens til å utfordre deg, diskutere og tenke kritisk.

Kilde: Forbes.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer