Corona og desinfisering

Er desinfisering med UVC-stråling løsningen?

Kan rense både luften og overflatene i for eksempel butikker, ifølge produsent.

DESINFISERING AV INNELUFTEN: Signify mener dette er et godt tillegg til tradisjonell rengjøring, men er det nødvendig i kampen mot coronaviruset? Foto: Signify
DESINFISERING AV INNELUFTEN: Signify mener dette er et godt tillegg til tradisjonell rengjøring, men er det nødvendig i kampen mot coronaviruset? Foto: Signify Vis mer
Publisert

Det har sjelden vært så mye fokus på hygiene og desinfeksjon som nå, av naturlige årsaker. Dette har blant annet ført til bruk av pleksiglass og håndsprit på dagligvarebutikkene, for å unngå smitte av corona når vi handler mat.

Enkelte aktører jobber dessuten med løsninger som tar det hele ett steg videre, som selskapet Signify. De tilbyr løsninger for å desinfisere både overflater og luften med UVC-belysning.

Gir lavere smitterisiko

Vi har spurt Tord Christensen, som er salgssjef for Signify i Norge, om hvordan UVC-belysning kan brukes for desinfeksjon i dagligvarebutikkene - som jo er de butikkene forbrukere må benytte seg mest av.

Han forteller til Dinside at det fins løsninger som renser luften for virus og bakterier, som gjør at smitterisikoen faller.

- Fordelen ved denne løsningen er at den kan være i bruk mens der er mennesker i butikken, siden UVC-strålingen er avskjermet fra å ramme personer, påpeker han.

Christensen sier vider at det også fins løsninger for bruk av UVC til å desinfisere overflater, og at dette kan være lurt siden ikke alle husker å bruke håndsprit eller rengjøringen ikke er grundig nok, og det er mange mennesker som berører kjøleskaphåndtak, selvbetjeningsscannere og så videre.

- Det viktige er at UVC-lys alltid brukes i overensstemmelse med sikkerhetskrav og -instruksjoner for å unngå at mennesker og dyr utsettes for bestråling, da det kan skade huden og øynene, påpeker han.

God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Tillegg til håndsprit

Christensen sier videre at de ikke mener man skal slutte med håndsprit, men at UVC er et ekstra verktøy i kampen mot corona, siden UVC-lys kort fortalt bryter ned DNA og RNA i SARS-CoV-2 virus som forårsaker covid-19.

Heller ikke det danske Statens Seruminstitut mener man bør bytte ut rengjøring med UVC-lys. Overlege og avsnittsleder Brian Kristensen uttalte tidligere i vår til det danske folkeskolden.dk på generelt grunnlag om bruken av UVC-lys til desinfeksjon, at det er velkjent at det har en effekt og blir brukt til å rense vann, luft og overflater. Samtidig påpeker han at UVC-lys alene ikke er nok.

- Gammeldags rengjøring med vann og såpe, det kommer man ikke utenom, sier Kristensen, og sier også at det nest beste er alkoholbaserte desinfeksjonsmidler.

- Mange kunder glemmer å bruke håndsprit, eller bruker det feil. Samtidig kan UVC også rense luften, noe håndspirt ikke kan, sier Christensen.

- Er dere i kontakt med noen av dagligvarekjedene for å innføre slik bruk av UVC-belysning for desinfisering?

- Vi er i kontakt med flere interessenter i dagligvarebransjen og andre industrier. Vi ser stor interesse i hele Europa for disse løsningen. De kan ha en merverdi i å redusere infeksjonen utover tiltak som avstand, håndvask og bruk av håndsprit, som vi ser i dag.

Noe for norske dagligvarebutikker?

Vi har spurt dagligvarekjedene Rema 1000 og Meny hvilke rutiner de har for rengjøring i disse dager, og om desinfisering med UVC-lys kan være noe for dem i kampen mot coronasmitten.

PR- og kommunikasjonssjef Calle Hägg sier til Dinside at de vasker etter rådene Helsedirektoratet har gitt, og har skjerpet rutinene skikkelig etter covid-utbruddet.

- Alle berøringsflater skal vaskes flere ganger daglig. I tillegg skal andre deler av butikken, lager, kontorer og garderober holdes rene. I tråd med Helsedirektoratet bruker vi vanlige rengjøringsmidler, som vaskemiddel og i noen tilfeller klor, og desinfiserer med sprit mellom vaskingene, forteller han.

- Vi kjenner til at mange kommersielle aktører jobber med å utvikle nye løsninger, slik som UVC-lys, og følger selvsagt denne utviklingen nøye. Renhold og smittevern i butikk er noe av det viktigste vi driver med, både for våre ansatte og kunder, så vi lukker ikke døren for noen forslag som kan hjelpe oss i dette arbeidet, sier han til Dinside.

Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny sier til Dinside at smitteverntiltak i butikk er prioritet nummer én for å trygge både ansatte og kunder.

- I vår renholdsplan står det at berøringspunkter på handlevogner og handlekurver skal tørkes over med såpe og vann, eller klorin blandet ut i vann. Det skal benyttes engangsklut som kastes etter bruk. Alternativt kan også overflate-desinfeksjonsmidler brukes, sier Horn Hynne.

Hun sier videre at de ikke har vurdert å ta i bruk løsningen fra Signify.

- Vi følger rådene fra Mattilsynet, som sier at det ikke er grunn for å gjøre ytterligere tiltak enn å øke frekvens på rengjøring. Mattilsynet sier også at det ikke er noe som tyder på at corona spres via mat eller emballasje, sier hun, og legger til at kun 20 av deres totalt 9500 ansatte gjennom halvåret med covid-19 er bekreftet korona-smittet, og at ingen av dem er smittet på jobb, som hun mener viser at smittevernstiltakene til kjeden har effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer