Sommerjobb 2018

Er det for seint å skaffe seg sommerjobb?

Selv om mange leter etter sommervikarer allerede i januar, er det fortsatt gode sjanser for å sikre seg sommerjobb ut mai.

HVORDAN FÅ SOMMERJOBB: Mange forbinder sommerjobb med plenklipping, men det fins en god del sommerjobber å søke på, innen forskjellige arbeidsfelt. Og det er ikke for sent å skaffe seg jobb ennå. Foto: NTB Scanpix
HVORDAN FÅ SOMMERJOBB: Mange forbinder sommerjobb med plenklipping, men det fins en god del sommerjobber å søke på, innen forskjellige arbeidsfelt. Og det er ikke for sent å skaffe seg jobb ennå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i begynnelsen av året begynte mange bedrifter å lyse ut sommerjobber til ungdom og studenter.

Men det trenger ikke å bety at løpet er kjørt for deg som ikke allerede har søkt:

– Vi har nå nesten 400 annonser om ledige sommerjobber, og over halvparten har søknadsfrist neste måned. Vi venter at det til ut i mai vil bli lagt ut flere ledige sommerstillinger på nav.no, slik vi har sett tidligere år, forteller Eugenia Vidal-Gil, seniorrådgiver i Nav, til Dinside.

Også konserndirektør Sølvi Splide Monsen i Manpower fortalte Dinside tidligere i år at det er mulig å sikre seg gode sommerjobber helt opp mot ferien fordi noen virksomheter oppdager seint at de trenger flere på jobb om sommeren.

Her er det flest sommerjobber

Hvor du bor kan også spille inn på hvor lett det er å få seg jobb i ferien. Men er det områder i landet hvor det er ekstra vanskelig å få sommerjobb?

– Det gir ikke tallene våre et godt nok svar på. Vi vet at det lyses ut flere ledige stillinger i de største fylkene enn i de minste, men der er det også flere søkere, så det betyr ikke nødvendigvis at det blir lettere å få sommerjobb, sier Vidal-Gil.

Hun sier videre at de har sett en bedring generelt på arbeidsmarkedet det siste året. Ettersom alle fylker hadde lavere arbeidsledighet i mars i år enn i mars i fjor, kan det tilsi at det er lettere å få sommerjobb i år.

– En del sommerjobber er knyttet til turisme og reiseliv. Disse er mer vanlige i de områdene hvor det er mye turisme. Ellers er det i år flest ledige sommerjobber innen helse, pleie og omsorg, og dette gjelder hele landet, sier hun.

På Finn.no ligger det akkurat nå ute 57 sommerjobber i Oslo, 31 i Akershus, 19 i Trøndelag og 18 i Vestfold.

Fylkene med færreste utlyste sommerjobber på Finn.no er Sogn og Fjordane og Telemark med henholdsvis 3 og 5 utlyste sommerjobber.

Hvilke sommerjobber er det størst tilgang på?

Et godt tips for å få seg sommerjobb, er å ikke være for kresen med tanke på hva slags jobb du ser etter.

– De siste åra har det blitt lagt ut flest stillinger innen transport, logistikk og lager, mat og servering, butikk, salg og markedsføring, forteller Kristine Eia Kirkholm i Finn.

Hun legger til at det dessuten er mange arbeidsgivere som søker etter studenter som er under utdannelse til profesjonsyrker som for eksempel sykepleiere og ingeniører. Dette kan dessuten være en smart investering i arbeidslivet, mener Nav.

– For dem som er under utdanning, er det verdt å forsøke å få en sommerjobb innen feltet de studerer og slik skaffe seg relevant arbeidserfaring, sier Vidal-Gil.

Hvordan få sommerjobb?

At det er sommerjobber å ta av, er dermed bekreftet. Men hvordan sikrer man seg jobb – ikke minst der det er trangt om jobbene?

Nav anbefaler både å bruke nettet, fordi det kan dukke opp muligheter man kanskje ikke tenkt på når man søker etter sommerjobb-annonser på Nav og Finn.

– En del sommerjobber eller -vikariater annonseres imidlertid ikke, så spør venner og familie om de vet om ledige jobber eller kjenner noen som trenger hjelp om sommeren, oppfordrer Eugenia Vidal-Gil, og legger til at det også kan være nyttig å ta med CV og en søknad og oppsøke bedriftene der man bor.

Husk også at det er viktig med en god CV, en godt skrevet søknad og å stille forberedt til jobbintervju, dersom man blir innkalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer