Er det kjærlighet eller begjær?

Er du forelsket, eller er det bare ekstra seksuell appetitt? Her får du svarene fra professor i antropologi, Helen Fisher.

Publisert
Sist oppdatert

Er det kjærlighet eller begjær?
Er du forelsket, eller er det bare ekstra seksuell appetitt? Her får du svarene fra professor i antropologi, Helen Fisher.

Hva er sammenhengen mellom kjærlighet og begjær, og pleier vi å blande de to?
Det er flere forskjellige følelsesmessige og fysiske deler av både kjærlighet og begjær. Når vi blir forelsket økes dopamin- og serotoninnivåene i kroppen, og vi får en følelse av ekstase og mister appetitten. Når forholdet har vart en stund og vi kjenner oss tilknyttet til den andre personen økes kroppens oxytocin - også er kjent som kjærlighetshormonet.

Økt begjær og appetitt på sex kan forekomme i disse periodene, og kommer av økt testosteronnivå hos både kvinner og menn. Økte testosteronnivåer fører til en følelse av mer fokusert oppmerksomhet og øket seksuell opphisselse.

Er utroskap et naturlig fenomen?
Vi er definitivt anlagt for utroskap. Det er også darwinistiske grunner til at utroskap har utviklet seg. Dersom en mann har to barn med en kvinne og flere barn med en annen vil mer av hans DNA følge til den neste generasjonen.

Hvem er mest utro, kvinner eller menn?
Det er ganske vanskelig å sette et tall på, men det er ganske vanlig for begge kjønn. Omtrent 25 prosent menn og 15 prosent kvinner vil være utro i løpet av et ekteskap. Det som er interessant er å se at antallet utro er på vei nedover.

Det er overraskende. Hvorfor det?
Kanskje fordi både kvinner og menn er mer selvstendige og kan reise fra et ulykkelig ekteskap enklere nå enn før. Det kan også ha noe å gjøre med at vi gifter oss senere, skiller oss oftere og lever lengre - noe som gjør at vi er single en større del av livet nå enn før.

Betyr sex og kjærlighet forskjellige ting for menn og kvinner?
Det er mer vanlig for menn enn kvinner å ville ha one-night stands, og kvinner pleier å knytte kjærlighet og sex mer sammen enn menn. Kvinner mener sex har noe med romantikk og intimitet å gjøre, mens menn fokuserer mer på kroppsdeler og funksjoner. Det som er interessant er at menn pleier å se på sex som noe mer intimt enn kvinner. Det er også enklere for kvinner å finne seg en sex-partner.

Har alder noe å si for vår seksuelle interesse?
Menn har 10 ganger mer testosteron tidlig i 20-årene, og er da på topp hva gjelder sex-lyst. Kvinner har mest lyst i slutten av 20-årene og i begynnelsen av 30-årene. Etter det pleier det å gå nedover.

Spiller det noen rolle om man er pen?
Veldig pene par pleier å skille seg oftere - antagelig fordi de har større muligheter til å danne et nytt forhold. Som regel pleier vi å slå oss sammen med mennesker som er omtrent like pene som oss selv.

Vi har også funnet ut at menn faller enklere for pene kvinner, mens kvinner faller enklere for en fet lommebok. Fra et darwinistisk synspunkt virker dette forståelig, fordi mannen er ute etter å forbedre genene, mens kvinnen er ute etter en som kan sikre barna hennes en god oppvekst.

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en .

Mozon.no, 06.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer