Er det kjærlighet eller begjær?

Er du forelsket, eller er det bare ekstra seksuell appetitt? Her får du svarene fra professor i antropologi, Helen Fisher.

Publisert
Sist oppdatert

Er det kjærlighet eller begjær? Er du forelsket, eller er det bare ekstra seksuell appetitt? Her får du svarene fra professor i antropologi, Helen Fisher.

Hva er sammenhengen mellom kjærlighet og begjær, og pleier vi å blande de to? Det er flere forskjellige følelsesmessige og fysiske deler av både kjærlighet og begjær. Når vi blir forelsket økes dopamin- og serotoninnivåene i kroppen, og vi får en følelse av ekstase og mister appetitten. Når forholdet har vart en stund og vi kjenner oss tilknyttet til den andre personen økes kroppens oxytocin - også er kjent som kjærlighetshormonet.

Økt begjær og appetitt på sex kan forekomme i disse periodene, og kommer av økt testosteronnivå hos både kvinner og menn. Økte testosteronnivåer fører til en følelse av mer fokusert oppmerksomhet og øket seksuell opphisselse.

Er utroskap et naturlig fenomen?Vi er definitivt anlagt for utroskap. Det er også darwinistiske grunner til at utroskap har utviklet seg. Dersom en mann har to barn med en kvinne og flere barn med en annen vil mer av hans DNA følge til den neste generasjonen.

Hvem er mest utro, kvinner eller menn? Det er ganske vanskelig å sette et tall på, men det er ganske vanlig for begge kjønn. Omtrent 25 prosent menn og 15 prosent kvinner vil være utro i løpet av et ekteskap. Det som er interessant er å se at antallet utro er på vei nedover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer