Er det lov å kjøpe billetter på svartebørsen?

Lovlig å kjøpe, ulovlig å selge med profitt. Men ingen bryr seg.

TILBUD OG ETTERSPØRSEL: Er du fan av Justin Bieber, og vil på en utsolgt konsert, er du villig til å betale litt ekstra. Så selv om det er ulovlig å legge til profitt når du selger på svartebørsen, faller mange for fristelsen. Her fra konserten i Telenor Arena i 2013. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
TILBUD OG ETTERSPØRSEL: Er du fan av Justin Bieber, og vil på en utsolgt konsert, er du villig til å betale litt ekstra. Så selv om det er ulovlig å legge til profitt når du selger på svartebørsen, faller mange for fristelsen. Her fra konserten i Telenor Arena i 2013. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Salget går fint. Jeg får solgt dem, forteller én av mange som selger billetter til årets Justin Bieber-konsert på Finn.no.

Det er ikke en hvilken som helst billett, heller: «Diamond Circle» kalles plasseringen i Telenor Arena, hvor fansen kommer nærmere stjerna enn de fleste.

Opprinnelig pris var 1.100 kroner. Men billettene er for lengst utsolgt, og prisen til selgeren Dinside snakker med er enda høyere.

- Jeg har fått bud på 1.800 kroner, forteller hun, og dette er trolig bare starten på hva fansen vil være villig til å betale.

Slikt kalles svartebørs; å selge billetter med profitt. Ikke bare er det ulovlig, men det er også risikabelt – både for selger og kjøper.

Derfor forbys salget

- Dette er regulert av lov, forteller fungerende forbrukerombud Bente Øverli til Dinside.

Svartebørsloven fra 2007 forbyr salg av billetter til en høyere pris enn hva arrangøren krever.

Tips når du kjøper billetter på svartebørsen

 • Sjekk hva billettene egentlig koster. Finner du ikke informasjonen fordi arrangementet er utsolgt, finner du ofte eldre kopier av nettsida på archive.org.
 • Sjekk at nettsida er offisiell. Om du kjøper gjennom en nettside, ikke en privatperson, bør du sjekke at det faktisk er den offisielle kanalen for billettsalget.
 • Sjekk hvor seriøs selgeren er. Send gjerne noen meldinger med henne, for å høre om dette virker som en person du kan stole på.
 • Få selgerens identitet. Det holder ikke nødvendigvis med bare et brukernavn om du havner i trøbbel, og vil få erstattet tapet ditt.
 • Betal sikkert. Finn kan ikke svare på hvorvidt deres sikre betalingsløsning nødvendigvis vil hjelpe deg, men Forbrukerombudet sier at du kan få hjelp av banken om du betaler med kredittkort eller Visa.
 • Anmeld svindel til politiet, og eventuelt Finn.no. Du kan ikke regne med at politiet setter sine beste etterforskere på saken, men Finn følger opp slike saker.
 • Ikke selg til overpris selv. Det er ikke lovlig, og du risikerer bråk i etterkant.

 • Bakgrunnen for forbudet var først og fremst organisert svartebørssalg, hvor aktører kjøpte opp massevis av billetter for å selge dem videre til med profitt. Dette blomstret da internett tok av, som gjorde det mulig å tjene store penger.

  Svartebørsloven forbød derfor dette. Loven sier samtidig at det å selge billetter med profitt ikke er straffbart, men heller ikke helt risikofritt.

  Risikerer å betale mellomlegg

  Det en privat svartebørsselger først og fremst risikerer, er at kjøperen klager.

  - For du har krav på overprisen tilbake fra selger, forklarer Øverli, og dette er altså noe du risikerer som selger, men kan dra nytte av som kjøper.

  Kravet om å få erstattet beløpet mellom svartebørspris og originalpris sender du rett til selger. Og om de nekter, kan du ta saken videre til Forbrukerrådet og eventuelt Forbrukertvistutvalget.

  Men Dinside kan ikke finne ett eneste vedtak fra FTU om erstatting av mellomlegg. Bare en haug saker om billetter som ble solgt, men aldri kom. Og da vinner selvfølgelig kjøperen.

  Bryr seg ikke

  - Vet du at det ikke er lov å selge billetter til mer enn de egentlig selges for? spør vi Finn-selgeren fra begynnelsen av artikkelen.

  - Ja, svarer hun kort.

  - Jeg har inntrykk av at det er veldig mange som ikke bryr seg om loven, forteller sjefen for forbrukertrygghet Geir Petter Gjefsen i Finn.no til Dinside.

  - Bare i juni avviste vi litt i overkant av 900 annonser som var aktive, i forbindelse med mistanke om svartebørs. Det var vår femte mest brukte avvisning.

  MASSE BILLETTER: På Finn.no finner du haugevis av billetter, blant annet til Justin Bieber-konserten. For ordens skyld: Dinside har ingen formening om hvorvidt de på bildet er innenfor reglene, dette er bare de øverste søkeresultatene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  MASSE BILLETTER: På Finn.no finner du haugevis av billetter, blant annet til Justin Bieber-konserten. For ordens skyld: Dinside har ingen formening om hvorvidt de på bildet er innenfor reglene, dette er bare de øverste søkeresultatene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Advarer mot falske billetter

  Finn har ingen systemer som automatisk plukker opp billetter til overpris. Men de følger opp rapporteringer, og sjekker da om prisen ligger over originalpris.

  Et større problem er når du betaler for noe du aldri får.

  - På svartebørsen kan du ikke være sikker på om du faktisk får en billett tilsendt, og om denne er ekte. Den værste opplevelsen vil nok være om du blir nektet adgang til et arrangement fordi du har fått en falsk billett, sier Øverli i Forbrukerombudet til Dinside.

  Vær forsiktig på svartebørsen

  Har du videresolgt billetter med profitt? (Avsluttet)
  Aldri solgt billetter(45%) 296
  Nei(36%) 239
  Ja(18%) 121
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  - Vi har inntrykk av at det er et større problem med billetter som selges til flere samtidig enn falske billetter. Da er billettene ekte, men det er bare den første som viser billetten ved inngangen som slipper inn, forteller Gjefsen i Finn.no.

  Uansett om den er falsk, aldri kommer eller har blitt solgt flere ganger, er poenget at du bør være forsiktig om du først skal ut på svartebørsen. Du finner de viktigste tipsene fra Finn.no, Forbrukerombudet og Dinside i faktaboksen opp i artikkelen.

  - Jeg vil oppfordre alle som opplever å bli svindlet om å anmelde forholdet til politiet, og å si fra til Finn.no, sier Gjefsen.

  - Jeg vil også oppfordre alle til å overholde reglene om at billetter ikke skal selges til høyere pris enn utsalgspris. Dette gjelder både selgere og kjøpere.

  LES OGSÅ:
  - Det er to stykker som har kontaktet meg og kalt meg hjerterå. Og da tenker jeg bare: Jævla idioter, forteller svartebørsselger til Dinside
  Er det lov å selge piratkopierte varer på Finn.no?
  Dette gjør Finn.no mot svindel

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer