Er det lov å kjøpe billetter på svartebørsen?

Lovlig å kjøpe, ulovlig å selge med profitt. Men ingen bryr seg.

TILBUD OG ETTERSPØRSEL: Er du fan av Justin Bieber, og vil på en utsolgt konsert, er du villig til å betale litt ekstra. Så selv om det er ulovlig å legge til profitt når du selger på svartebørsen, faller mange for fristelsen. Her fra konserten i Telenor Arena i 2013. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
TILBUD OG ETTERSPØRSEL: Er du fan av Justin Bieber, og vil på en utsolgt konsert, er du villig til å betale litt ekstra. Så selv om det er ulovlig å legge til profitt når du selger på svartebørsen, faller mange for fristelsen. Her fra konserten i Telenor Arena i 2013. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Salget går fint. Jeg får solgt dem, forteller én av mange som selger billetter til årets Justin Bieber-konsert på Finn.no.

Det er ikke en hvilken som helst billett, heller: «Diamond Circle» kalles plasseringen i Telenor Arena, hvor fansen kommer nærmere stjerna enn de fleste.

Opprinnelig pris var 1.100 kroner. Men billettene er for lengst utsolgt, og prisen til selgeren Dinside snakker med er enda høyere.

- Jeg har fått bud på 1.800 kroner, forteller hun, og dette er trolig bare starten på hva fansen vil være villig til å betale.

Slikt kalles svartebørs; å selge billetter med profitt. Ikke bare er det ulovlig, men det er også risikabelt – både for selger og kjøper.

Derfor forbys salget

- Dette er regulert av lov, forteller fungerende forbrukerombud Bente Øverli til Dinside.

Svartebørsloven fra 2007 forbyr salg av billetter til en høyere pris enn hva arrangøren krever.

Bakgrunnen for forbudet var først og fremst organisert svartebørssalg, hvor aktører kjøpte opp massevis av billetter for å selge dem videre til med profitt. Dette blomstret da internett tok av, som gjorde det mulig å tjene store penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer