- Salget går fint. Jeg får solgt dem, forteller én av mange som selger billetter til årets Justin Bieber-konsert på Finn.no.
Det er ikke en hvilken som helst billett, heller: «Diamond Circle» kalles plasseringen i Telenor Arena, hvor fansen kommer nærmere stjerna enn de fleste.
Opprinnelig pris var 1.100 kroner. Men billettene er for lengst utsolgt, og prisen til selgeren Dinside snakker med er enda høyere.
- Jeg har fått bud på 1.800 kroner, forteller hun, og dette er trolig bare starten på hva fansen vil være villig til å betale.
Slikt kalles svartebørs; å selge billetter med profitt. Ikke bare er det ulovlig, men det er også risikabelt – både for selger og kjøper.
Derfor forbys salget
- Dette er regulert av lov, forteller fungerende forbrukerombud Bente Øverli til Dinside.
Svartebørsloven fra 2007 forbyr salg av billetter til en høyere pris enn hva arrangøren krever.
Tips når du kjøper billetter på svartebørsen
Bakgrunnen for forbudet var først og fremst organisert svartebørssalg, hvor aktører kjøpte opp massevis av billetter for å selge dem videre til med profitt. Dette blomstret da internett tok av, som gjorde det mulig å tjene store penger.
Svartebørsloven forbød derfor dette. Loven sier samtidig at det å selge billetter med profitt ikke er straffbart, men heller ikke helt risikofritt.
Risikerer å betale mellomlegg
Det en privat svartebørsselger først og fremst risikerer, er at kjøperen klager.
- For du har krav på overprisen tilbake fra selger, forklarer Øverli, og dette er altså noe du risikerer som selger, men kan dra nytte av som kjøper.
Kravet om å få erstattet beløpet mellom svartebørspris og originalpris sender du rett til selger. Og om de nekter, kan du ta saken videre til Forbrukerrådet og eventuelt Forbrukertvistutvalget.
Men Dinside kan ikke finne ett eneste vedtak fra FTU om erstatting av mellomlegg. Bare en haug saker om billetter som ble solgt, men aldri kom. Og da vinner selvfølgelig kjøperen.
Bryr seg ikke
- Vet du at det ikke er lov å selge billetter til mer enn de egentlig selges for? spør vi Finn-selgeren fra begynnelsen av artikkelen.
- Ja, svarer hun kort.
- Jeg har inntrykk av at det er veldig mange som ikke bryr seg om loven, forteller sjefen for forbrukertrygghet Geir Petter Gjefsen i Finn.no til Dinside.
- Bare i juni avviste vi litt i overkant av 900 annonser som var aktive, i forbindelse med mistanke om svartebørs. Det var vår femte mest brukte avvisning.

Advarer mot falske billetter
Finn har ingen systemer som automatisk plukker opp billetter til overpris. Men de følger opp rapporteringer, og sjekker da om prisen ligger over originalpris.
Et større problem er når du betaler for noe du aldri får.
- På svartebørsen kan du ikke være sikker på om du faktisk får en billett tilsendt, og om denne er ekte. Den værste opplevelsen vil nok være om du blir nektet adgang til et arrangement fordi du har fått en falsk billett, sier Øverli i Forbrukerombudet til Dinside.
Vær forsiktig på svartebørsen
- Vi har inntrykk av at det er et større problem med billetter som selges til flere samtidig enn falske billetter. Da er billettene ekte, men det er bare den første som viser billetten ved inngangen som slipper inn, forteller Gjefsen i Finn.no.
Uansett om den er falsk, aldri kommer eller har blitt solgt flere ganger, er poenget at du bør være forsiktig om du først skal ut på svartebørsen. Du finner de viktigste tipsene fra Finn.no, Forbrukerombudet og Dinside i faktaboksen opp i artikkelen.
- Jeg vil oppfordre alle som opplever å bli svindlet om å anmelde forholdet til politiet, og å si fra til Finn.no, sier Gjefsen.
- Jeg vil også oppfordre alle til å overholde reglene om at billetter ikke skal selges til høyere pris enn utsalgspris. Dette gjelder både selgere og kjøpere.
LES OGSÅ:
- Det er to stykker som har kontaktet meg og kalt meg hjerterå. Og da tenker jeg bare: Jævla idioter, forteller svartebørsselger til Dinside
Er det lov å selge piratkopierte varer på Finn.no?
Dette gjør Finn.no mot svindel