Er det lov å kjøpe britiske kopier av designmøbler?

Ikke straffbart, men uetisk, mener bransjen. Og snart forsvinner muligheten.

BILLIGERE MØBLER: Nettbutikker som Voga.com selger kjente designmøbler for en brøkdel av prisen. Det er ulovlig å drive en slik butikk i Norge, men lovlig å handle der. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BILLIGERE MØBLER: Nettbutikker som Voga.com selger kjente designmøbler for en brøkdel av prisen. Det er ulovlig å drive en slik butikk i Norge, men lovlig å handle der. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Misfornøyde Voga.com-kunder stod nylig fram på Dinside, og fortalte hvordan nettbutikken ikke leverer til avtalt tid, og ikke svarer på henvendelser.

Voga.com er en av mange britiske nettbutikker som selger kopier av kjente designmøbler. Det er lov å drive en slik replikabutikk i Storbritannia fordi opphavsretten til blant annet møbler utløper 25 år etter møbelet så dagens lys.

Det vanlige i Europa er et vern i 70 år etter designerens død, så en slik butikk kunne ikke operert i Norge. Samtidig som Voga selger til Norge.

- Det har vært et hull i lovgivningen, som noen aktører har utnyttet, oppsummerer prosjektleder for Velgeekte.no og seniorrådgiver i Patentstyret, Hedvig Bengston, til Dinside.

Men selv om det ofte vil være lovlig for deg å handle designkopiene, er det ikke nødvendigvis riktig. Og muligheten vil trolig forsvinne ganske snart.

LES OGSÅ: Voga.com leverer ikke varene, svarer ikke kundene

LIKER IKKE VOGA: Seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret liker dårlig at det selges kopier av andres møbeldesign. Foto: PATENTSTYRET
LIKER IKKE VOGA: Seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret liker dårlig at det selges kopier av andres møbeldesign. Foto: PATENTSTYRET Vis mer


Lovlig for privat bruk

- I Norge er det ikke straffbart å kjøpe piratkopier til privat bruk, sier Bengston i Patentstyret.

For de fleste er det derfor ingenting juridisk som stopper deg fra å kjøpe det Bengston kaller «piratkopier». Men det er ikke lov å kjøpe kopier i næringsvirksomhet.

Nøyaktig hva dette innebærer, finnes det lite rettspraksis på. Det som helt klart ikke er lov, er å kjøpe kopier for å selge dem videre. Men det kan også være ulovlig å kjøpe kopier for å bruke dem i kafeen sin. Og ifølge Bengston har nettbutikkene bedt folk bruke private adresser for å unngå trøbbel rundt dette.

- Hva om man kjøper et møbel gjennom et enkeltmannsforetak, kanskje bare for å spare på momsen – kan dette også være ulovlig?

- Ja, helt klart. Det er en sammensatt vurdering av forskjellige elementer, sier Bengston.

LES OGSÅ: Er det lov å selge piratkopierte varer på Finn.no?

Stokke: - Ikke problem

 • Patentstyret drar fram møbelprodusenten Stokke som eksempel på en norsk bedrift som kan tape på møbelkopiering.
 • Stokke har blant annet hatt flere runder med kopiering av deres klassiske Tripp Trapp-barnestol.
 • Men i en e-post fra Ingvild Erdal i deres juridiske avdeling, sier produsenten at de har «ingen utfordringer med slik kopiering»; altså identiske replikaer av møblene. Og de ønsker derfor ikke å stille til intervju.

 • - Fatalt for designeren

  Bengston i Patentstyret synes det «ikke er riktig» å kjøpe replikamøbler, uavhengig av lovverket. Det samme mener professor, arkitekt og fagansvarlig for møbeldesign Toni Kauppila på Kunsthøyskolen i Oslo.

  - Det er etisk galt, forteller han Dinside per e-post fra en fagtur i Tokyo.

  Kauppila forteller at møbeldesignere ofte jobber i to år før et møbel tas til markedet, og at de videre løper en stor risiko for hvorvidt møbelet blir populært. Når noen tar designet uten å betale et rødt øre for det, betegner han dette som tyveri.

  - Fra designerens ståsted er dette fatalt. Hovedinntekten i denne bransjen kommer fra royalties. Men når det kommer til reelle tap, har vi ikke tall på det. Det er uklart hvorvidt forbrukeren som kjøper kopien ville ha kjøpt originalen, sier professor Kauppila.

  Dinside har også denne gangen forsøkt å få Voga til å kommentere påstandene, også denne gangen uten hell.

  LES OGSÅ: Har du kjøpt piratkopi på Finn.no, kan du kreve pengene tilbake!

  KOSTER Å DESIGNE: Fagansvarlig for møbeldesign Toni Kauppila på Kunsthøyskolen i Oslo mener det er gode grunner til at møbler kan være dyrt. Foto: KHIO
  KOSTER Å DESIGNE: Fagansvarlig for møbeldesign Toni Kauppila på Kunsthøyskolen i Oslo mener det er gode grunner til at møbler kan være dyrt. Foto: KHIO Vis mer


  Hvorfor er designmøbler så dyre?

  Kopibutikkene eksisterer ganske enkelt fordi de originale designermøblene er dyre.

  For eksempel selger Villaeuropa.no en sort Eames Lounge-lenestol for 51.300 kroner, mens Voga.com sin kopi koster 7.000 kroner pluss moms, frakt og avgifter.

  Kauppila mener det er gode grunner til at møblene er såpass dyre som de er. Som sagt er designprosessen lang, og materialvalget kan også få prisen til å steile. Professoren påpeker at dette er de samme tingene som gjør møblene ettertraktet. Og videre: At etterspørselen kan drive prisen opp.

  - Produksjonskvaliteten og materialene i kopiene pleier å være mye lavere, jamfør den lavere prislappen, oppsummerer Kauppila, som påpeker at de også har sett eksempler på kopier med høy kvalitet.

  LES OGSÅ: Mener piratkopier er livsfarlige og «skader oss alle»

  SNART SLUTT: Britiske medier som Daily Mail melder om at lovendringen som kan stoppe replikamøbler snart trer i kraft i Storbritannia. Foto: dailymail.co.uk
  SNART SLUTT: Britiske medier som Daily Mail melder om at lovendringen som kan stoppe replikamøbler snart trer i kraft i Storbritannia. Foto: dailymail.co.uk Vis mer


  Siste året med britiske kopimøbler?

  Patentstyret har sammen med Tollvesenet og Kulturdepartementet en kampanje mot piratkopiering kalt Velgekte.no. Og de ser med misunnelse på Danmark, hvor en dom i 2014 forbød salg fra kopibutikkene Interior Addict og Nlini Interios.

  Men Patentstyret vil ikke rette de juridiske sablene mot butikker som Voga. Problemet er nemlig i ferd med å løse seg av seg selv.

  Britiske politikere har bestemt at lovverket skal oppdateres for å stemme overens med resten av EU/EØS, og at kopimøblene ikke kan produseres før 70 år etter opphavsmannens død. Ifølge Daily Mail og Independent trer loven i kraft 28. april i år, og butikkene har et halvt år på seg for å tømme lagrene.

  - Men tror dere kopimøbel-fenomenet dermed er borte for alltid?

  - Nei, jeg tror fortsatt man kan få bestilt den type produkter for eksempel fra Kina. Men da kan du ikke skjule deg bak de britiske lovene, og det blir det en ny type problemstilling, svarer Bengston i Patentstyret, som hilser lovendringen hjertelig velkommen.

  LES OGSÅ: To jurister om Popcorn Time – er det lov i Norge?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer