Er det lov å kjøpe e-sigaretter i Norge?

Bare om du vil slutte å røyke. Men tollen har gitt opp å sjekke.

INNENDØRS: Du kan røyke e-sigaretter innendørs i Norge. Men regelverket rundt kjøp er langt mer komplisert.  Foto: ALL OVER PRESS
INNENDØRS: Du kan røyke e-sigaretter innendørs i Norge. Men regelverket rundt kjøp er langt mer komplisert. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En elektronisk sigarett skaper damp ved å varme opp en potensielt nikotinholdig væske, som dermed kan inhaleres. Damping, kaller man det.

Akkurat den biten er relativt enkel, og vi har allerede forklart deg hvordan Norges nye snakkis fungerer rent teknisk.

Å være en damper i praksis er ikke like rett frem. Nikotinholdige dampmaskiner er nemlig ulovlig å selge her til lands, likevel lovlige å kjøpe og bruke.

Men overraskende nok: Ikke for alle.

Lovlig å dampe inne

Vi tar det enkleste først: Ja, det er lov å dampe e-sigaretter innendørs. Da røykeloven ikke omtaler e-sigaretter, har heller ikke det generelle røykeforbudet i Norge noen innvirkning på damping.

- Men eierne av lokalet har anledning til å forby e-sigaretter, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet til Dinside.

STRENGT: Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet ser nå på hvordan reglene rundt e-sigaretter skal være i framtida. Foreløpig er det strengt.  Foto: Helsedirektoratet
STRENGT: Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet ser nå på hvordan reglene rundt e-sigaretter skal være i framtida. Foreløpig er det strengt. Foto: Helsedirektoratet Vis mer


- Kan det bli aktuelt å forby også damping innendørs?

- Ja. Vi utreder nå hvordan e-sigaretter best kan reguleres, inkludert om det bør gjøres ulovlig innendørs, svarer Klepp.

Dinside i 2008: Sunnrøyk selger e-sigaretter ulovlig i Norge

Lovlig for røykestopp

Kort fortalt er e-sigaretter ulovlige i Norge. Dette på grunn av Forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter, som sier at nye former for nikotininntak som hovedregel ikke tillates. Inkludert e-sigaretter.

Samtidig får vi nye produkter som nikotintyggegummi. Grunnen til at disse er lovlige, er at de anses som legemidler for røykeavvenning. En slik status har ikke e-sigaretter fått i Norge ennå, da myndighetene fortsatt utreder om forskningen på området er god nok til å konkludere på fordeler og ulemper. Dermed er salg av e-sigaretter foreløpig ulovlig.

Men: E-sigaretter reguleres likevel som et legemiddel i Norge, selv om salg ikke tillates. Og legemidler som er lovlig i EØS-landet det selges fra, kan lovlig importeres til Norge for privat, medisinsk bruk.

Kan føre til anmeldelse

Bør e-sigaretter legaliseres i Norge?

(Avsluttet)
Ja(87%) 8977
Nei(10%) 1043
Vet ikke(2%) 245
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For deg som forbruker betyr reglene først og fremst to ting:

  • Du kan kjøpe nikotinholdige e-sigaretter på nett fra land innenfor EU og EØS hvor dette er lovlig. Du kan ikke kjøpe fra land utenfor EØS eller fra EØS-land hvor e-sigaretter er ulovlige. Dette kan ifølge Legemiddelverket føre til anmeldelse. Men du kan kjøpe med deg varer fra slike land om du besøker dem.
  • Du kan ikke kjøpe mer enn for tre måneders personlig og medisinsk bruk. I praksis: For å hjelpe deg med å slutte å røyke. Tollvesenet kan derfor stanse pakken din og be om dokumentasjon for at du faktisk prøver å kutte røyken til fordel for damp.
EN ANNEN VERDEN: I mange land er e-sigaretter helt legalisert. Butikker, som denne i Dublin, har skapt en helt ny industri.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EN ANNEN VERDEN: I mange land er e-sigaretter helt legalisert. Butikker, som denne i Dublin, har skapt en helt ny industri. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Ulovlig for nytelse

Det siste punktet vil trolig overraske mange: Du altså bruke e-sigaretter som et legemiddel for røykestopp, uansett om produktet markedsføres slik.

- Er det dermed ulovlig å kjøpe e-sigaretter bare for nytelsens skyld?

- Nikotinholdige e-sigaretter som nytelsesmiddel vil omfattes av Forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter. De er dermed forbudt å produsere, omsette og føre inn i Norge, forteller rådgiver Anne Cathrine Vestrheim i Legemiddelverket til Dinside.

ULOVLIG: Det er den nikotinholdige væsken man bruker i e-sigaretter som er ulovlig i Norge. Ikke utstyret rundt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULOVLIG: Det er den nikotinholdige væsken man bruker i e-sigaretter som er ulovlig i Norge. Ikke utstyret rundt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Så med mindre du skal slutte å røyke, har du ikke lov til å kjøpe e-sigaretter. Bevis for at du vil slutte å røyke kan du få fra legen din.

Les også: Jo da, du har angrerett på e-sigaretter og andre intimprodukter

Tollen sjekker ikke

Legemiddelverket sier at tollvesenet kan stanse pakker for å be om legeerklæring på at bruken er til privat og medisinsk bruk.

- Men vi kan ikke be om det i alle tilfeller, for de siste årene har det begynt å komme vanvittig mye av dette, sier kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet i Oslo og Akershus til Dinside.

Med «ikke alle tilfeller», mener han praktisk talt ingen tilfeller om e-sigarettene er kjøpt innenfor EØS. Tollvesenet tar det som en selvfølge at du skal bruke produktet til personlig røykeavvenning, og spør ifølge Aspelund kun om legeerklæring om de er usikre på hvor produktet er kjøpt. Det de vet er kjøpt utenfor EØS, stanses.

Vis mer Vis mer

- Så i praksis trenger man altså ikke legeerklæring om man kjøper e-sigaretter innenfor EØS?

- Nei, svarer Aspelund, som skjønner at folk og journalister blir forvirret, og etterlyser klarere og enklere regler.

- Jeg synes regelverket er komplisert selv. Det synes privatpersoner som ringer meg, også.

Har du lagt merke til at 10-pakningene forsvinner i Norge?

SELGES: Butikker som denne selger alt nordmenn trenger for å røyke e-sigaretter, med unntak av den nikotinholdige væsken.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SELGES: Butikker som denne selger alt nordmenn trenger for å røyke e-sigaretter, med unntak av den nikotinholdige væsken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Lovlig salg i Norge

Vi bruker for enkelhets skyld ordet e-sigaretter, men mener egentlig selve væsken man bruker i e-sigarettene, ofte kalt «e-juice» eller «e-liquid». Det er denne som kan inneholde nikotin, og i så fall kan være ulovlig i Norge.

Alt utstyret rundt, som selve sigarettene og tankene, samt nikotinfri væske, kan kjøpes og selges i Norge. Det gjør det også, fra en rekke norske nettbutikker som tilbyr alt du trenger, unntatt nikotinholdig e-væske.

Butikkene må da sette 18-årsgrense, og får ikke lov til å reklamere for produktene. De må også passe på å ikke hevde at nikotinfrie e-sigaretter kan hjelpe mot røykesug. Gjør de det, kommer nemlig Legemiddelverket på banen og definerer disse e-sigarettene som ikke-godkjente legemidler, også.

Hva synes du? Er det rart at e-sigaretter bare tillates for røykestopp, og bør e-sigaretter bli helt lovlige her til lands, også? Hør gjerne fra deg under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer