Er det lov å selge piratkopierte varer på Finn.no?

Én veske går trolig greit, men blir det flere må du passe deg.

PIRATANNONSER: Slik ser en annonse på Finn.no ut akkurat nå. Selgeren innrømmer at varen er piratkopiert, men selger den likevel. Er det lov? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PIRATANNONSER: Slik ser en annonse på Finn.no ut akkurat nå. Selgeren innrømmer at varen er piratkopiert, men selger den likevel. Er det lov? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«VESKEN ER IKKE EKTE! DETTE ER EN KOPI!!! Derfor er den såpass billig.»

Det skriver en selger på Finn.no, som selger en piratkopiert Michael Kors-veske for 500 kroner.

Og han er langt fra alene. Med noen enkle søk finner Dinside en rekke varer hvor selgeren innrømmer at det dreier seg om falske kopier.

Spørsmålet er bare: Er dette lov?

LES OGSÅ: Kjøpt noe du trodde var ekte, som var piratkopi? Krev pengene tilbake!

Ulovlig som næring

- Det kommer an på om salget regnes som næringsvirksomhet eller ikke, forteller prosjektleder for Velgeekte.no og seniorrådgiver i Patentstyret, Hedvig Bengston, til Dinside.

ADVARER: Prosjektleder for Velgeekte.no og seniorrådgiver i Patentstyret, Hedvig Bengston, mener salg av piratvarer i utgangspunktet er ulovlig. Foto: PATENTSTYRET
ADVARER: Prosjektleder for Velgeekte.no og seniorrådgiver i Patentstyret, Hedvig Bengston, mener salg av piratvarer i utgangspunktet er ulovlig. Foto: PATENTSTYRET Vis mer


Varemerkeloven forbyr nemlig bare salg av piratvarer når det foregår i nettopp næringsvirksomhet. Det vil si at privatpersoner i teorien kan selge piratvarer lovlig, på samme måte som privatpersoners kjøp av piratvarer er lovlig, i en liten skala.

Spørsmålet er hva som kan regnes som næringsvirksomhet. Dette blir en skjønnsmessig vurdering fra sak til sak. Men ifølge Bengtson skal det lite til før virksomheten vipper over til næring, og dermed blir ulovlig og straffbar.

- Særlig om salget kan gi selgeren et overskudd, sier Bengtson, som derfor mener at salg av piratvarer i utgangspunktet er ulovlig.

Hvorvidt du for eksempel har et enkeltmannsforetak, eller har store planer om å leve av piratvarer, spiller ingen rolle for hvorvidt salget utgjør næringsvirksomhet. Og hvorvidt du blir straffeforfulgt er opp til eier av varemerket, som må anmelde saken.

LES OGSÅ: Velgekte.no mener piratkopier er livsfarlige og «skader oss alle»

Én greit, flere ugreit

- Hva med en nordmann som kjøper en falsk veske i syden, selger den på Finn og kanskje tjener en hundrelapp?

Varemerkelovens paragraf 4

 • «Varemerkeretten innebærer at ingen uten samtykke fra innehaveren av varemerkeretten (merkehaveren) i næringsvirksomhet kan bruke: a) tegn som er identisk med varemerket (...)»
 • «Som bruk anses blant annet: (...) b) å tilby varer for salg eller på annen måte bringe dem på markedet»

 • - I utgangspunktet vil salg utgjøre en næringsvirksomhet, uten at jeg kjenner til noen saker hvor det har vært et lite kvantum. Men om du tar med deg piratvarer som du selger på Finn hver gang du er på ferie, vil det etterhvert kunne sies å utgjøre en næringsvirksomhet, svarer Bengtson i Patentstyret.

  - Har det vært saker i Norge hvor piratsalg på Finn har blitt straffet?

  - Akkurat på Finn vet jeg ikke, men det har vært saker i retten hvor antallet vesker dreier seg om seks til ti vesker.

  - Hvor de faktisk ble dømt, også?

  - Det har jeg ikke full oversikt over.

  LES OGSÅ: Er det lov å bruke pirat-strømmetjenesten Popcorn Time i Norge?

  Vanskelig for Finn.no

  - Dette med piratvarer er vanskelig for oss, innrømmer leder for forbrukertrygghet i Finn.no, Geir Petter Gjefsen, til Dinside.

  Er det greit med kjøp og salg av piratvarer?

  (Avsluttet)
  Nei, piratvarer er aldri greit(48%) 966
  Kanskje i liten skala, det skader ingen(26%) 523
  Ja, bare kjør på(26%) 515
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  De mottar aldri varene selv, for å sjekke dem. De kan ikke belage seg bare på priser, da de varierer kraftig uansett. Og de kan umulig sjekke hver eneste annonse, av det enorme antallet de publiserer.

  Men Finn.no sine vilkår forbyr salg av piratvarer. Dessuten ber Finn om kundenes hjelp, som kan rapportere piratannonsene. De har også et varemerkeprogram; et samarbeid med rettighetshavere, hvor de blant annet gir ut informasjon til politiet om selgeren blir politianmeldt.

  - Jeg vet om flere saker politiet har tatt tak i. Men utfallet skal jeg ikke si for sikkert, sier Gjefsen.

  - Hvor vanlig er det at Finn-brukere politianmeldes for piratsalg?

  - Mitt inntrykk er at det ikke er fryktelig ofte politiet tar disse sakene. Men er det litt omfang, og de klarer å se sammenhenger i sakene, hender det de gjør det.

  LES OGSÅ: Derfor må du være forsiktig med forhåndsbetaling på Finn.no

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer