Endre skattekort

Er det smart med høyt skattetrekk?

Du har kanskje hørt at det lønner seg å bli trukket litt mer i skatt enn du strengt tatt trenger, men det er ikke sikkert dette stemmer - i alle fall ikke nå lenger.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

- Jeg har møtt mange med dårlig råd som har for høyt trekk. Dét er spesielt dumt, sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

Han mener mange heller kunne hatt nytte av ekstra penger i hverdagen - for å kjøpe mat, betale regninger og lignende - ikke å få en stor slump penger i juni som «sløses» bort i ferien.

God, gammel gullrente

Ifølge Kvadsheim er fordelen med å ha for høyt skattetrekk en myte:

Litt av misforståelsen med høyt skattetrekk kan nok skyldes den gode renta kemneren ga i gamle dager. For noen år siden var det nemlig smart sparing å ha høyt skattetrekk, siden du fikk en svært god rente på tilgodebeløpet, men nå er satsen justert kraftig ned.

Du får like godt betalt på en sparekonto med bra rente, konkluderer Kvadsheim.

Tvangssparing

Siviløkonomen påpeker at skattetrekket staten foreslår, er så høyt at du normalt får litt penger tilbake på skatten.

De «tvangssparer» rett og slett for deg.

Skattesmell på skattesmell

Du bør likevel sjekke at det er riktige opplysninger om gjeld og renter på skattekort ditt. Etter vårens rentekutt betaler mange litt for lite skatt, som følge av at rentefradraget er satt ut fra forrige års rentesatser.

- Når boliglånsrenta går ned, vil du få lavere fradrag på skatteoppgjøret ditt. Så med mindre du går inn og oppdaterer hvor mye du betaler i gjeldsrenter på skattekortet ditt, kan dette føre til at du får en skattesmell neste år, sa forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank nylig til Dinside.

- Hvis lønnsoppgjøret i år gjør at du går ned i lønn, og du reagerer på at du får mye mindre månedslønn utbetalt, kan det også være greit å endre skattekortet for å få ned skatten, tillegger hun.

Det er flere potensielle smeller mange skattebetalere kan gå på når årets skattemelding kommer i 2021 - les her hvordan du unngår dem:

Skattekortet som endrer seg selv

Det er likevel ikke sikkert at lavere inntekt i år, for eksempel på grunn av langvarig permittering, gjør at du må endre skattekortet. Dette er nemlig avhengig av om du skatter etter tabell- eller prosenttrekk:

  • Tabellkortet vil automatisk redusere skattetrekket ditt om lønnsinntektene endrer seg. Du trenger ikke å endre skattekortet hvis det bare er lønnsinntekten som endrer seg.
  • Prosenttrekk fordrer at du må endre skattekortet selv dersom lønnsinntektene endrer seg.

Slik endrer du skattekortet

  • Logg deg inn via Skatteetaten.no
  • Finn nedbetalingsplanen til lånet ditt, eller annen dokumentasjon som du bruker til å se hva du bør endre i skattekortet, og sammenlign tallene.
  • Merk at hvis du gjør endringer i skattekortet ditt, og du opprinnelig har tabelltrekk, vil endringer medføre at du går over til prosenttrekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer