Coronaviruset

Er det trygt å kjøpe eller selge ting brukt?

Dette bør du tenke på om du skal drive med brukthandel i coronakrisen.

GIR RÅD: Nå får du opp denne meldingen når du åpner Finn-appen. Det kan være lurt å lese gjennom før du enten skal selge eller kjøpe noe. Foto: Kirsti Østvang
GIR RÅD: Nå får du opp denne meldingen når du åpner Finn-appen. Det kan være lurt å lese gjennom før du enten skal selge eller kjøpe noe. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Mange benytter tiden nå som de er hjemme til å ta en skikkelig ryddesjau i skuffer og skap. Avfall Norge ber riktignok nordmenn la være, ettersom mange av landets gjenvinningsstasjoner nå reduserer åpningstidene eller stenger for å redusere smittefaren,

Nå er det ikke alt man ønsker å kaste. Noe vil man gjerne ha noen kroner for, mens andre ting kan være fint nok til å gi bort. Sistnevnte kanskje særlig nå som det er mange som har mistet inntekt på grunn av permitteringer.

Givergleden har også blomstret opp den siste tiden i dugnadsgrupper på Facebook og andre sosiale medier.

Men er det egentlig innafor å kjøpe og selge ting brukt eller gi noe vekk i disse dager?

Enn så lenge er det ingen som fraråder det. Så lenge du tar de nødvendige forholdsregler i henhold til de offisielle rådene fra helsemyndighetene, skal det være greit.

Når det er sagt, for å begrense smitte, vil det aller beste være å vente til etter krisen.

Høy aktivitet på Finn

Finn forteller Dinside at de har merket en nedgang i antall annonser som følge av coronaviruset, men:

- Det legges fortsatt ut masse annonser, og det er høy aktivitet blant brukerne våre, sier Adele Blystad Cappelen, kommunikasjonsrådgiver i Finn, til Dinside.

Finn har selv iverksatt en rekke forskjellige tiltak på markedsplassen for å gjøre det både tryggere og enklere med tanke på situasjonen vi er i nå:

  • De har laget en egen guide til kjøp og salg på Finn
  • De har opprettet en egen -kategori på FINN Torget, der brukere kan søke om hjelp og tilby hjelp
  • Det har blitt gratis for sykehus å legge ut annonser på FINN jobb
  • Det er gjort flere tiltak på både Eiendom og Motor hvor det er tilrettelagt for videovisninger

I tillegg har de satt ned forbud mot salg av produkter som forbindes med coronaviruset, som munnbind, støvmaske og desinfiseringsprodukter.

- Ellers oppfordrer vi i FINN alle brukerne våre til å følge norske helsemyndigheter og FHIs retningslinjer med tanke på smittevern, og informerer om dette flere steder på markedsplassen vår, sier Adele Blystad Cappelen.

Lav sannsynlighet for å bli smittet

Forskning antyder at coronaviruset kan overleve på overflater fra få timer til flere dager.

Ifølge FHI er det per i dag er ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra områder med utbredt spredning.

- Sannsynligheten for at en smittet person forurenser en vare er lav, og risikoen er lav for å bli smittet av viruset som forårsaker covid-19 fra en pakke som har vært eksponert for ulike temperaturer og andre forhold under transport, skriver de på sine nettsider.

På spørsmål fra Dinside om brukthandel er trygt, henviser FHI til de generelle smitterådene, og at man vasker hender, unngår å håndhilse og holder avstand på 1-2 meter.

Dette bør du tenke på

I guiden «Nyttig informasjon om fysiske kjøp og salg i forbindelse med koronasmitte», kommer Finn med en rekke gode råd du bør følge:

Det kanskje viktigste er å utsette salget om den du skal handle med er småsyk eller i karantene. Det samme gjelder om du er i karantene uten symptomer.

«Skal du kjøpe noe mens du er i karantene? Få det tilsendt!», anbefaler Finn. Et alternativ er å be om å få satt varen utenfor døren. Et annet er å bruke hjemleverings-tjenesten HeltHjem.

Også viktig: «har du kjøpt noe eller vurderer å kjøpe noe du er redd for å bruke? Vask det!» oppfordrer Finn.

- Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader. Hyppig rengjøring av overflater anbefales. Vanlige renholdsmidler kan benyttes, heter det i rengjøringsrådene fra FHI.

Så tenker vi om du skal kjøpe noe, kan det kanskje være lurt å ha med egen pose å ha med varen hjem i?

Unngå selvfølgelig kontanter til betaling - bruk Vipps eller nettbank i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer