Purregebyr:

Er dette Norges høyeste purregebyr?

Kjører du for fort - og betaler regningen for tregt, må du betale et saftig purregebyr.

PURRING: Ikke bare koster det mye å bli tatt for å kjøre for fort - betaler du for sent, koster det deg mange hundrelapper ekstra. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PURRING: Ikke bare koster det mye å bli tatt for å kjøre for fort - betaler du for sent, koster det deg mange hundrelapper ekstra. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Det lønner seg å holde seg innenfor fartsgrensa, ikke bare for å unngå et opphold i kasjotten, men også om du vil unngå å punge ut i dyre dommer, med tanke på at satsene for trafikkbøter ble justert opp fra nyttår.

Når det er sagt, er det ikke bare selve bota som er dyr: Betaler du regningen fra Statens innkrevingssentral for seint, må du dessuten punge ut med et ekstra saftig purregebyr.

Norges høyeste purregebyr?

Når du blir tatt av politiet i for eksempel fartskontroll, sender de innkrevingen av det forenklede forelegget over til Statens innkrevingssentral (SI).

Dersom du glemmer eller av andre grunner ikke får betalt innen fristen, må du ut med et purregebyr på 570 kroner, i tillegg til selve forelegget.

Venter du helt til 2.-gangs varsel, vil purregebyret komme på 1.130 kroner, ifølge kommunikasjonsavdelingen til Statens innkrevingssentral.

Dette er det høyeste purregebyret vi i Dinside-redaksjonen kjenner til.

70 kroner i purregebyr

Det er også andre purregebyrer som ligger et godt hakk over purregebyret som næringsdrivende kan benytte når de sender deg en faktura i posten.

Skylder du penger, kan du tidligst 14 dager etter betalingskravets forfall kreves for et beløp som tilsvarer en tidel av inkassosatsen, ifølge Forskrift til inkassoloven. Dagens inkassosats er på 700 kroner, altså er gyldig purregebyr per i dag på 70 kroner.

Her må du betale mer

Purregebyret ved sein betaling av fartsbøter er ett eksempel på at de statlige regningene har egne satser for gebyrer ved for sein betaling.

Andre eksempler er ved for sein betaling av NRK-lisensen eller studielånet.

I 2018 betaler du 198,8 kroner per terminbeløp, som er 15 prosent av terminbeløpet du betaler i januar og juli, uten merverdiavgift.

Også for Lånekasse-kunder som betaler ned studielånet sitt, er det kostbart å betale for seint: Ifølge Lånekassens nettsider er deres tilleggsavgift på 280 kroner ved for sein betaling. Venter du enda lenger, får du en andregangs purring på 490 kroner.

Tidligere var også bompasseringsregninger beryktet for sine skyhøye purregebyrer. Slik er det ikke lenger - nye regler fra 1. oktober i fjor sørger for at du nå betaler det vanlige purregebyret på 70 kroner om du er for seint ute med betalingen fra bompengeselskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer