Er dette svindel?

Her gir vi deg tips om forskjellige typer svindel, og hvilke useriøse aktører det kan være lurt å styre unna.

VÆR KRITISK: Phishing er en effektiv måte for svindlere å lure folk på. Vær kritisk til både avsender og innhold i e-posten - den kan være fra noen helt andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VÆR KRITISK: Phishing er en effektiv måte for svindlere å lure folk på. Vær kritisk til både avsender og innhold i e-posten - den kan være fra noen helt andre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 12. august 2016

Har du fått en henvendelse du er i tvil om er seriøs, eller vurderer å handle på nett, bestille feriebolig eller liknende?

Sjekk vår omfattende oversikt om du er i tvil om det er seriøse aktører du har med å gjøre. Vi vil oppdatere denne oversikten med nye tilfeller jevnlig.

SISTE: Slik unngår du falske Facebook-profiler

#1: Phishing

LURERI: Martine opplevde å få g-mailkontoen misbrukt etter å ha klikket på en lenke i en e-post Foto: PRIVAT
LURERI: Martine opplevde å få g-mailkontoen misbrukt etter å ha klikket på en lenke i en e-post Foto: PRIVAT Vis mer


Phishing er en velkjent form for svindel, som dessuten er svært utbredt. De fleste av oss har opplevd å få en eller flere tvilsomme e-poster, som gjerne spiller på enten tillit, frykt eller fristelser.

Eksempler på dette er phishing-mail der avsender tilsynelatende er større selskaper eller andre du vil ha tillit til, som Skatteetaten, Apple eller Danske bank.

De siste årene har dessuten populære tjenester som Netflix blitt en gjenganger innen phishing.

At phishing fungerer for svindlerne, er det ingen tvil om: Bare i 2015 tapte nordmenn 100 millioner kroner på phishing.

Her kan du lese flere eksempler på phishing-mail

Få også med deg gode råd om hvordan du ser om en e-post er ekte.

#2: Netthandel og falske nettbutikker

PIRATKOPI: Skal du handle på nett, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Hvis ikke kan du ende opp med priatkopierte varer - eller at det aldri kommer noe vare i posten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT
PIRATKOPI: Skal du handle på nett, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Hvis ikke kan du ende opp med priatkopierte varer - eller at det aldri kommer noe vare i posten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / PRIVAT Vis mer


Trøbbel med netthandelen strekker seg fra å få bankkortet misbrukt i nettbutikken til salg av piratvarer, hvor blant annet merker som Mulberry og Uggs blir misbrukt. Da Aurora (15) bestilte Parajumpers-jakke på nett, viste den seg å være piratkopiert.

I tillegg dukker det til stadighet opp nye, falske nettbutikker, som kun har som mål å lure deg.

Sjekk Forbrukerombudets liste over falske nettsider som oppdateres jevnlig, om du er i tvil om nettbutikkens seriøsitet.

Også tjenesten til Forbruker Europa kan hjelpe deg å avgjøre nettbutikkens seriøsitet.

Les også hvordan du selv kan gå frem for å avsløre falske nettbutikker.

#3: Nettbank- og kortsvindel

Også nettbanken er utsatt for svindlere, og blant annet Finanstilsynet kunne i fjor vise til en økning i antall tilfeller av nettbanksvindel, hvor trojanere viste seg å være hovedproblemet.

Det er nemlig andre nettsteder enn nettbanken som angripes av hackere, og infiseres med ondsinnet kode, som så installerer virus og trojanere på PC-en din. Deretter kan svindlere ta kontroll over datamaskinen din, og blant annet få tilgang til nettbanken din.

I 2013 kunne Dinside fortelle at stadig flere norske nettsteder er infisert med slike virus, ifølge NorCERT.

Selv om den tradisjonelle kortsvindelen er på vei ned i Norge, betyr ikke dette at det ikke dukker opp nye former for kortsvindel i ny og ne.

Her kan du lese flere eksempler på kortsvindel.

#4: Faktura-svindel og kataloghaier

Driver du eget firma, vil du kunne oppleve å få tilsendt det som ved første øyekast ser ut som en faktura, men som i realiteten er et tilbud på et produkt. Blant annet er det flere aktører som benytter denne metoden for å tjene på registrering i forskjellige katalogtjenester på nettet.

FAKTURA? Nei, det er et tilbud, ifølge DinOpplysning. Foto: KRISTINA PICARD
FAKTURA? Nei, det er et tilbud, ifølge DinOpplysning. Foto: KRISTINA PICARD Vis mer


Dinside har blant annet omtalt Norsk Internett Register, DinOpplysning, FylketDitt og Office Direct som eksempler på dette.

Et firma, heller ikke enkeltmannsforetak, har ikke 14 dagers angrerett slik tilfellet er for forbrukere. Dermed er det ekstra viktig å ikke betale for tjenester man kanskje ikke er interessert i, men hvor man tror man skylder penger.

Trygghandel.no har en oppdatert oversikt over nye aktører som sender denne typen krav til næringsdrivende.

#5: SMS-svindel

Også SMS er til tider en arena for svindel, blant annet ved å lokke med falske premier fra dagligvarehandelen.

Også Finn.no har slitt med SMS-svindel. Vi har eksempler fra redaksjonen også, der ansatte har opplevd å få tilsendt slike SMS-er ved annonsering på Finn. Andre eksempler er NAV og Skatteetaten.

Generelt er rådet å ikke ta alle SMS-er som blir sendt deg på mobilen, for god fisk.

#6: Facebook- og datingsvindel

Som Facebook-bruker vil du fra tid til annen kunne oppleve forskjellige former for svindel, som du blant annet kan kjenne igjen ved å se etter dårlig språk, før/etter-bilder og urealistiske påstander.

Både på Facebook og andre steder på nettet er et velkjent problem uærlige potensielle kjærester, som lurer folk til å tro at de er på jakt etter en kjæreste.

Men datingsvindel kan derimot bli svært kostbart, og bare i 2015 ble 209 nordmenn svindlet for hele 280 millioner kroner av personer de trodde de hadde et intimt forhold til.

Er du på jakt etter kjærlighet via nettet, lønner det seg å være skeptisk til eventuelle henvendelser du måtte få.

NY VENN? Facebook florerer av falske profiler. Ikke takk ja hvis du er usikker på hvem det egentlig er som står bak profilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NY VENN? Facebook florerer av falske profiler. Ikke takk ja hvis du er usikker på hvem det egentlig er som står bak profilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Du kan også se etter følgende tegn på at den som kontakter deg, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Falske profiler på Facebook er også et velkjent problem, men det fins måter å avsløre dem på. Her kan du se hvordan det gikk da Dinsides journalist takket ja til 14 falske venneforespørsler på Facebook.

Vær også obs på konkurranser på Facebook, som kan være falske.

#7: Svindel gjennom gratisprøver


Dinside har flere ganger advart mot forskjellige gratisprøver, som i mange tilfeller har som mål å lure deg inn i tvilsomme abonnementer. Et godt eksempel på dette, er gratisprøvene fra Nature Skin Labs, som viste seg å være en skikkelig abonnementfelle med en kostnad på nesten 10.000 kroner i året.

Forbrukere har også opplevd å få trukket større beløp fra bankkortet sitt etter å ha takket ja til diverse gratisprøver, som ofte er helsekostprodukter.

Her gjelder det å være skeptisk, og huske på at det som er gratis, gjerne har en bakside.

#8: Svindel på Finn.no

Også på Finn.no dukker det fra tid til annen opp folk med uærlige hensikter. Dét fikk Mohammed Sarmadawy oppleve, da pakken med et kamera kjøpt for 8.000 kroner fra en selger på Finn.no, viste seg å inneholde blant annet en ostehøvel.

Betalingen til selgeren av «kameraet» foregikk som postoppkrav, er tapt, og mye tyder på at det er tilfellet for de fleste som blir lurt på denne måten.

Vil du unngå liknende problemer når du kjøper noe brukt på Finn.no, gjelder det å velge en trygg betalingsform, for eksempel Finns egen tjeneste Sikkter kjøp.

#9: Microsoft-svindel

SVINDEL VIA NØDNUMMERET: Du kan oppleve å få samtaler fra det som tilsynelatende er nødnummeret eller en annen privatperson, men som derimot er Microsoft-svindlere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVINDEL VIA NØDNUMMERET: Du kan oppleve å få samtaler fra det som tilsynelatende er nødnummeret eller en annen privatperson, men som derimot er Microsoft-svindlere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


At noen som ringer deg hevder de ringer fra Microsoft og skal hjelpe deg med PC-en, er slett ikke noe nytt fenomen. Men disse samtalene er fortsatt et problem, hvor målet for svindlerne er få kontroll over PC-en din.

Nå har det dessuten dukket opp nye metoder for å få deg til å gå på. Enkelte har opplevd å få sitt eget mobilnummer misbrukt av disse svindlerne, så det ser ut som du er den som ringer rundt til en rekke andre nordmenn.

Også telefonnummer som nødnummeret er blitt brukt på tilsvarende måte.

#10: Ransomware

RANSOMWARE: Vil du unngå ransomware, bør du holde PC-en oppdatert. Hvis ikke er det lite å få gjort. Foto: EMSISOFT / PÅL JOAKIM OLSEN
RANSOMWARE: Vil du unngå ransomware, bør du holde PC-en oppdatert. Hvis ikke er det lite å få gjort. Foto: EMSISOFT / PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Er du så uheldig å få ransomware på PC-en din, er det dessverre lite å gjøre: Her snakker vi onsinnede programmer som tar filene dine som gisler, og krever løsepenger for å rydde opp.

For å unngå dette problemet, må du handle før det skjer deg: Du må oppdatere antivirusprogram jevnlig og ta regelmessig sikkerhetskopi av filene dine. Du kan også prøve å installere dette programmet, som skal kunne stoppe denne typen angrep.

(Først publisert fredag 12. desember 2014. Sist oppdatert onsdag 8. juni 2016)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer