Er du allergisk mot frukt?

De fleste pollenallergikere har allergi mot fukt og grønnsaker. Ofte uten at de vet det. I forkant av pollensessongen får du her gode råd av lege Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Er du allergisk mot frukt og grønt? De fleste pollenallergikere har allergi mot fukt og grønnsaker. Ofte uten at de vet det. I forkant av pollensessongen får du her gode råd av lege Bernt Rognlien.

Bernt Rognlien

Kryssallergi mot hasselnøtter, eple, fersken, kirsebær, valnøtt, pære, mandel, plomme, gulrot, tomat, peanøtter, jordbær og aprikos er vanlig ved bjørkepollenallergi. Omkring 70% av bjørkepollenallergikerne har allergiske reaksjoner mot en eller flere av disse matvarene. En pollenallergiker reagerer på disse matvarene fordi de inneholder stoffer som ligner på de allergi fremkallende stoffene, allergenene, i bjørkepollen. Dette kalles kryssallergi.

Lokale symptomer fra munn og svelg, med kløe og hevelse i slimhinnene er vanligst ved allergiske reaksjoner på frukt og grønnsaker. Men tetthet i nese , hud utslett, astma og allergiske symptomer som sprer seg til andre organer forekommer også. I verste fall kan det oppstå allergisk sjokk, det er vanligst ved allergi mot hasselnøtter, valnøtter, mandler og peanøtter.

Jo kraftigere pollenallergien er, jo større er som regel plagene med kryssallergi mot nøtter, frukt og grønnsaker. Betydelige allergiske reaksjoner på disse matvarene er en indikasjon på mer alvorlig pollenallergi. Jo større antall matvarer en pollenallergiker reagerer på, jo større sannsynlighet er det for at det er allergi mot bjørkepollen og andre pollentyper. En tysk undersøkelse viser at 90% av pasienter som hadde allergi mot frukt og grønnsaker også hadde pollenallergi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer