Er du allergisk mot vann?

Noen begynner alltid å klø etter en dusj eller et bad. Hudlege Ole Fyrand forklarer.

Publisert
Sist oppdatert

Kontakt med vann kan fremstille forskjellige reaksjoner i huden, både urticaria (elveblest) og kløe (aquagen pruritus). Når huden blir våt kan dette hos noen resultere i en irriterende kløe like etter kontakt med vann fra dusj eller et bad, noe som gjerne varer omkring en time. Kløeintensiteten er uavhengig av temperaturen på vannet, og huden får heller ikke spesielle utslett.

Selv om denne type pasienter alltid får en ubehagsfølelse og irritasjon under påvirkningen, reagerer ikke andre kroppsområder. Denne formen for ’allergi’ forekommer ofte også ellers i familien, og tilstanden er vanligvis kronisk. Pasientene får ofte betegnelsen ”psykonevrotiker” av slektninger og medisinsk personell fordi huden ikke viser noen forandringer.

Men det kan imidlertid påvises økte verdier av histamin bådace i blodet og i huden under disse anfallene, spesielt i forhold til ’allergicellene’ som kalles mastceller. På tross av dette kjenner man ikke til årsaken til kløen, og vanligvis hjelper det ikke med ’allergitabletter’ (antihistaminer). Noen effektiv terapi finnes altså ikke.

Plagene kan også komme ved sykdommen polycytemia rubra - pga økt konsentrasjon av ’kløestoffet’ histamin i blodet og i huden. Aquagen pruritus må skilles fra den vannfremkalte kløen hos eldre, hvor huden når den kommer i kontakt med vann kan fremkalle kløe på grunn av at huden er så tørr i utgangspunktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer