Er du avhengig av sukker?

Er sukker gift for kroppen eller helt ufarlig? Forskerne strides og svaret er at det kommer an på kroppen din. Ta sukkertesten her!

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Enten har man en avhengig personlighet, eller så har man det ikke, sier den svenske sykepleieren Bitten Jonsson, som har spesialisert seg på spørsmål om avhengighet.

Hun mener smaken på det søte kan være en medfødt trang. Det er nemlig slik at for noen er store mengder med sukker ikke så farlig. De klarer å stoppe og spise når kroppen sier den har fått nok, og søtbehovet er dekket.

Men det gjelder ikke alle.

Les også: Du spiser usynlig sukker!

Som alkoholismeFor hos enkelte kan sukkerinntaket bli litt mer komplisert.

De klarer ikke nyte sukker uten at det får negative konesekvenser, på samme måte som alkohol: Mange klarer å drikke med måte, og med overveiende positive effekter. Andre derimot, må avstå helt for ikke å dukke under.

- Kroppskjemien vår er like ulik som fingertrykkene våre. ”Det som er mat for noen, er gift for andre”, sa en filosof for lenge siden. Det vi spiser påvirker hele væremåten vår, men på ulik måte hos alle mennesker, sier Bitten Jonsson.

Hun sier at én av fem risikerer å bli sukkeravhengig eller hekta på raffinerte karbohydrater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer