Er du blant dem som slurver?

Mange dropper hjelmen i skibakken.

Vi er flinke til å sette skihjelm på hodet til de yngste barna, men slurver selv. Foto: Colourbox.com
Vi er flinke til å sette skihjelm på hodet til de yngste barna, men slurver selv. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvem av disse er du: Du bruker alltid hjelm i skibakken, du bruker ikke hjelm eller er du blant dem som sier til deg selv at du må kjøpe hjelm, men har ennå ikke fått gjort det?

For kul til å kjøre uten?

Sannsynligheten for at du tilhører en av de siste to gruppene er stor. For nær en tredel av voksne over 18 år i Norge brukte ikke hjelm sist gang de var i skibakken. Verstingene er aldersgruppen 18-34, der hele 46 prosent svarer at de ikke brukte hjelm, viser en fersk undersøkelse som Codan Forsikring har utført.

Slik kjører du skadefritt i bakken

Hjelm i skibakken

Bruker du hjelm i skibakken? (Avsluttet)
Ja, alltid! (56%) 195
Nei, hjelm er for pyser!(23%) 82
Jeg skal begynne å bruke hjelm nå.(14%) 50
Noen ganger.(6%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flink med barn, glemmer oss selv

- Vi er flinke til å sette skihjelm på hodet til de yngste barna. Men undersøkelsen viser at voksne selv slurver når det gjelder bruk av hjelm i skibakken, sier Lars Reiten, leder for skade i Codan Forsikring, i en pressemelding.

Det til tross for at skihjelm reduserer hodeskader med 70 til 80 prosent, ifølge Transportøkonomisk Institutt. I tillegg til kneet, er hodeskader en av de hyppigste skadeformene i skibakken.

Les også: Færre skader i bakken

Rundt 90 prosent av skikjørere under 14 år derimot benytter hjelm, ifølge Alpinanleggenes Landsforbund.

Menn og østlendinger slurver mest

Undersøkelsen viser også:

 • Kvinner er i større grad enn menn flinke til å ta på seg hjelm når de er ute i skibakken. 40 prosent av mennene i undersøkelsen svarer at de ikke brukte skihjelm sist gang de kjørte alpint/telemark/snowboard, mot 26 prosent av kvinnene.
 • Østlendingene troner øverst blant de som slurver med hjelmbruk, sammenliknet med andre regioner i landet. 35 prosent av respondentene fra Oslo/Akershus brukte ikke skihjelm sist gang de kjørte i skibakken, og 38 prosent for Østlandet for øvrig – mot 34 prosent på Sørlandet, 33 prosent på Vestlandet og 25 prosent i Trøndelag/Nord-Norge.
 • Samtidig svarer 14 prosent av mennene i undersøkelsen at en de kjenner har vært utsatt for hodeskader i forbindelse med kjøring av alpint/telemark/snowboard – fire prosentpoeng flere enn blant de kvinnelige respondentene.
 • 61 prosent vet ikke om de er dekket av forsikring dersom de havner i en ulykke i alpinbakken.
Selv om mange voksne slurver med hjelmbruk i skibakken, er det de som ønsker hjelmpåbud i skibakken. Hele 75 prosent svarer ja på spørsmålet om de synes at bruk av skihjelm bør være påbudt i norske skianlegg.

Les også: Tør ikke kreve påbud

Jobber med å få hjelmer på hodene

Alpinanleggenes Landsforbund har jobbet aktivt i en årrekke for å øke antall skihjelmer på de norske hoder.

- Norge er totalt sett i verdenstoppen hva gjelder hjelmbruk, og vi har sett en eksplosiv og gledelig økning de siste årene. Vår erfaring er at økt hjelmbruk ikke nødvendigvis gir nedgang i antall hodeskader, men bruk av hjelm reduserer slaget/støtet mot hodet hvis uhellet skulle være ute og bidrar til å redusere andelen alvorlige hodeskader. Dette taler soleklart for bruk av hjelm på både små og store hoder, sier Andreas Rødven, daglig leder i Alpinanleggenes Landsforbund.

Hjelmpåbud gir færre hjerneskader

Tips om hjelm
 
Her er noen gode tips til deg som skal ut i skibakken med hjelmen på:
 • Hjelmen skal sitte bekvemt – ikke for løst, ikke for stramt.
 • Hjelmen bør dekke panne, bakhode og isse (og være CE-merket).
 • Det skal ikke være glipe mellom skibrillene og hjelmen.
 • Se til at hakeremmen er ordentlig festet og at spennen er knept.
 •  
  Tips til deg som skal kjøpe skihjelm:
 • Sikkerhet. Sjekk at hjelmen er laget for skikjøring og med et sikkert hardt skall. Den skal også være laget etter godkjent CE Standard.
 • Passform. Skihjelmen skal sitte godt, ikke for trangt og ikke for løst. Husk også at hjelmen vil forme seg litt etter hodet ditt etter bruk. Velg gjerne en skihjelm som er litt for trang fremfor en som er for løs. Sjekk at hjelmen sitter tett rundt hele hodet slik at ikke kald luft trenger inn under hjelmen. Liker du å bruke en liner er det viktig å huske på dette når du velger størrelse. Skibrillene må passe til hjelmen og til ansiktet ditt. Ikke alle hjelmer og briller passer godt sammen. Størrelsen du trenger finner du ved å ta et målebånd rundt hodet rett over øyebrynene.
 • Ventilasjon. Bruker du skihjelmen mest på varme dager kan det være lurt å velge en skihjelm med mulighet for god ventilasjon og luftgjennomstrømning. Hjelmer som har begrenset eller ingen ventilasjon er å foretrekke til kjøring på kalde dager eller under forhold med mye snø. La bruksområde være avgjørende.
 • Kilde: Oslo Sportslager  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer