Er du boligspekulant?

Du sier du bare må bo og at du ikke er boligspekulant. Jo, det er du!

Er du boligspekulant?
Publisert
Sist oppdatert

Det overraskende sterke boligmarkedet i juli har vippet pilene over på orange i boligmarkedet. Det virker som den sterke prisstigningen hittil i år - 12% - samt den lave renten har dempet frykten og lokket frem grådigheten hos folk igjen. Vi driver litt med Lotto og har kanskje noen få aksjer, men ingen spekulasjonsobjekter kommer opp mot boligen, hvor du kan tjene til en ny bil på måneder, eller tape til gjeldsordning.

Er du spekulant?

Det er klart at vi behøver et sted og bo, og mange unnskylder sine grove spekulasjoner i boligmarkedet med at de bare behøver et sted å ha sengen og flat-tven. Dette behovet er nok en tøyelig strikk, for nordmenn har verdens største privatboliger. Årsaken er at boligen dekker to vidt forskjellige behov hos oss: Vi bor i den og den er vår primære sparegris.

Sparedelen forvaltes naturligvis med ønske om størst mulig avkastning, og det gir en klassisk spekulasjonsadferd: Vi forsøker å treffe bunner og topper i et svingende marked.

Her er tegnene du bør se etter:

1. Du er belånt til nesetippen

Om boligprisene skal opp 20% det neste året, er det bare idioter som ikke låner alt de kan, gjerne fra flere banker, og lever av kredittkortet så lenge. Din halve million i egenkapital blir jo til halvannen før neste sommer. Problemene tar vi siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.