Bredbåndshastighet

Er du en av bredbånds-vinnerne?

Det er fortsatt store forskjeller i bredbåndshastighet mellom fylkene: Mens Akershus kan nyte 124,7 Mbit/s, må Finnmark slite med 39,3.

AKERSHUS ER BEST, FINNMARK VERST: Det er fremdeles store forskjeller i bredbåndshastighet rundt i landet. Akershus har beste gjenomsnittlige hastighet, og den er skyhøyt over dårligste fylke Finnmark. Foto: Shutterstock/NTB scanpic
AKERSHUS ER BEST, FINNMARK VERST: Det er fremdeles store forskjeller i bredbåndshastighet rundt i landet. Akershus har beste gjenomsnittlige hastighet, og den er skyhøyt over dårligste fylke Finnmark. Foto: Shutterstock/NTB scanpic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har over 40.000 nye bredbåndsabonnement blitt tegnet, og nå er det totalt 2.179.613 faste bredbånd i Norge, viser nye tall fra internett-målinga til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig fortsetter internetthastighetene i landet å øke. For første gang er gjennomsnittshastigheten nå over 100 Mbit/s.

Men det er ikke alle som kan nyte godt av god netthastighet:

Best i Akershus - dårligst i nord

Ifølge SSB-statistikken, er det beboere i Akershus som er de største vinnerne når det kommer til bredbåndsaktivitet:

Det er Akershus som har den største medianhastigheten for private bredbånd. Der har et typisk bredbånd en hastighet på 58,1 Mbit/s, altså 8,5 Mbit/s over landsgjennomsnittet.

SSB skriver at det for et år siden kun var Rogaland som hadde så høy medianhastighet - men nå er det hele en tredjedel av fylkene som har det.

Det er Nordland og Troms som har hatt den største økningen i medianhastighet det siste året - mens fylket med lavest fartsøkning er Finnmark.

Men selv om økningen har vært stor i noe av de nordligste fylkene, vil det ikke dermed si at hastigheten der er bra.

Gjennomsnittshastigheten er nå på 104,5 Mbit/s; for et år siden var den 67,2 Mbit/s.

Her er de beste og verste fylkene

Her kan du se fylkene med best gjennomsnittshastighet i 3. kvartal.

Som du kan se av listen: Akershus har best gjennomsnittshastighet, fulgt av Rogaland, Hedmark, Oslo, Vestfold og Buskerud.

Finnmark er desidert dårligst, med en gjennomsnittshastighet på 39,3 Mbit/s.

(Merk at dette er gjennomsnittshastighet, som er noe annet enn medianhastigheten (som er midt mellom de to ytterpunktene på listen med ulike hastighetsinndelinger).)

Gjennomsnittshastighet
01 Østfold99,6
02 Akershus124,7
03 Oslo114,1
04 Hedmark115,6
05 Oppland102,3
06 Buskerud111,0
07 Vestfold113,6
08 Telemark104,4
09 Aust-Agder89,0
10 Vest-Agder86,4
11 Rogaland118,7
12 Hordaland93,1
14 Sogn og Fjordane52,5
15 Møre og Romsdal96,9
50 Trøndelag91,5
18 Nordland104,2
19 Troms - Romsa94,4
20 Finnmark - Finnmárku39,3
21 Svalbard63,0

Hvorfor er det slike geografiske forskjeller?

Ole Røgeberg, førstekonsulent ved seksjon for næringslivets utvikling i SSB sier til Dinside at noe av forklaringen på de geografiske forskjellene kan være ulikheter i utbygging av fibernettet.

- Når det gjelder geografiske forskjeller er det rimelig å anta at en del av forklaringen vil være hvor langt internettleverandørene er kommet i utbygging av fibernett, da dette er med på å øke hastigheten betraktelig, sier Røgeberg.

Han poengterer at de imidlertid ikke kan være mer detaljert rundt dette, da de ikke har noen oversikt over hvor det er mye eller lite fiberdekning.

Slik kan du måle

Det finnes flere tjenester som lar deg måle hastigheten på bredbåndet hjemme, fast.com er en av dem.

Der kan du få svar på om du faktisk får det du betaler for. Dersom du ikke får det du betaler for, kan du klage til leverandøren din. Forbrukerrådet har ferdig utfylte klagebrev.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer