Er du en festrøyker?

Gjorde du dette i helga, er risikoen stor for at du lurer deg selv.

STORE REGIONALE FORSKJELLER: Ifølge en artikkel i tidsskriftet Samfunnsspeilet er det færrest røykende i Oslo og Akershus, sammenlignet med landet ellers.
STORE REGIONALE FORSKJELLER: Ifølge en artikkel i tidsskriftet Samfunnsspeilet er det færrest røykende i Oslo og Akershus, sammenlignet med landet ellers. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en egen «rase» røykere. De som kun fyrer opp en sigarett når de er ute på byen, på kafé, på fest eller i helgene.

Når du spør dem om (u)vanen deres, sier de fleste at «Nei, jeg røyker ikke fast».

Enten du er en disse selv eller kjenner noen som er det - vil du si at festrøykere er avhengige eller ikke?

Hvorfor legger røykesluttere på seg?

Glemte gråsoner

Røyking blir ofte sett på som en svart/hvit aktivitet – enten er du en røyker, eller ikke. På spørreskjema som du fyller ut på legekontorer er det for eksempel som regel et ja-/nei-spørsmål.

Overslag antyder imidlertid at mellom en femdel og en tredel av voksne som røyker ikke gjør det hver dag, skriver Health.com. Opptil 30 prosent av disse befinner seg i kategorien sosial røyker.

Derfor blir du rolig av røyk

Konkrete tall er vanskelige å finne, siden definisjonen av en festrøyker er så uklar. En studie fra 2007 viser at bruken av begrepet er «løs og inkonsekvent», selv blant forskere.

De fleste av oss gjenkjenner imidlertid sosiale røykere når vi ser dem: De røyker av og til, nesten aldri alene, som oftest når de drikker alkohol, og de mener selv at de ikke er avhengige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer