Er du forberedt på det som kommer?

Slik vil høyere rente og lavere lønnsvekst påvirke din lommebok.

MINDRE PENGER Å HANDLE FOR: Ifølge SSBs prognoser får lønnsmottakere med boliglån dårligere råd frem mot 2012. Foto: Per Ervland
MINDRE PENGER Å HANDLE FOR: Ifølge SSBs prognoser får lønnsmottakere med boliglån dårligere råd frem mot 2012. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) nye prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge. Kort fortalt tror SSB at renten vil doble seg og at lønnsveksten vil stoppe opp. Det er med andre ord dårlig nytt for lønnsmottakere med boliglån.

Renten øker mye

SSB anslår at renten til neste år i snitt vil ligge på 4,1 prosent og at den deretter vil øke gradvis til knappe 6 prosent i 2012, melder SSB.

Dette er ikke en unormal høy rente. På sine pressekonferanser minner Norges Bank stadig om at et en styringsrente på dette nivået regnes som helt normalt. Derfor bør norske låntakere belage seg på å tåle en boliglånsrente på minimum åtte prosent.

Også mindre lønn?

Samtidig som at renten vil øke, tror SSB at lønnsveksten vil avta, og at arbeidsledigheten vil stige til 3,5 prosent i snitt neste år.

– Konjunkturnedgangen bidrar til en kraftig reduksjon i lønnsveksten. Lønn per normalårsverk steg i 2008 med 6 prosent, mens veksten i år ventes å komme ned i 3,9 prosent. I 2010 ventes lønningene i gjennomsnitt å øke med 3,5 prosent, heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer