Er du gravid?

Mange tusen graviditetstester passerer over disken på norske apoteker hvert år. For noen ganger er det rett og slett ikke så enkelt å være sikker. Kan du være gravid?

Publisert
Sist oppdatert

Er du gravid?
Mange tusen graviditetstester passerer over disken på norske apoteker hvert år. For noen ganger er det rett og slett ikke så enkelt å være sikker. Kan du være gravid?

Det mest kjente tegnet på graviditet er jo at menstruasjonen forsvinner. Noen kvinner har en presis menstruasjonssyklus og aner uråd når det er gått en dag for mye, mens andre har en mer ustabil menstruasjonssyklus og kan gå flere dager over normert tid uten noen spesiell årsak.

Men i tillegg til menstruasjonen er det flere tegn som kan gi deg hintet om at du er gravid. Allerede få dager etter unnfangelsen kan kroppen begynne å gi deg signaler om det som er i ferd med å skje.

Kan du være gravid? Her er de fem vanligste tegnene som kommer helt i begynnelsen av svangerskapet:

1. Mensen kommer ikke
Dette er som sagt det vanligste og tydeligste tegnet på at du kan være gravid. Men uteblitt mens kan også skyldes andre faktorer som stress eller fysiske anstrengelser utenom det normale.

2. Du må ofte på do
Allerede noen dager etter unnfangelsen vil de fleste gravide ha behov for å urinere oftere. Noen må til og med stå opp om natten. Dette skjer fordi eggcellen har festet seg i livmoren og startet produksjonen av et hormon som blant annet fører til flere toalettbesøk.

3. Du er utslitt
Om du føler deg helt pumpa uten noen spesiell grunn kan dette være et symptom på at du er gravid. Det kan selvfølgelig være mange årsaker til at du av og til føler deg sliten, men i dette tilfellet er den dårlige formen et resultat av hormonet progesteron som produseres på høygir under graviditeten.

4. Du er kvalm
Morgenkvalmen er også et klassisk tegn på graviditet, men i det tidlige stadiet er ikke dette bare begrenset til morgenen. For noen kvinner kan kvalmen bli et så stort problem at de ikke får i seg nok vann og næring.

5. Såre og hovne bryster
Mange opplever opphovning og økt følsomhet i brystene i forbindelse med menstruasjonen. Det samme symptomet oppstår også når du er gravid - kanskje i enda sterkere grad.

Ta en test
Graviditetstester er en enkel måte å finne ut av om du venter barn. Du kan kjøpe graviditetstester på apoteket og i noen spesialbutikker. Følg bruksanvisningen og du vil få et ganske sikkert resultat.

Graviditetstesten måler nivået i urinen av det samme hormonet som gir deg kvalme og pendling til toalettet. Det er sikrest å måle dette hormonet i urinen om morgenen. Husk også at det vil ta noen dager fra unnfangelsen til produksjonen av hormonet har blitt så kraftig at den kan oppdages i testen.

Ha allikevel i bakhodet at slike tester ikke er hundre prosent pålitelige. Den eneste måten å få et helt sikkert resultat er å ta en grundigere undersøkelse hos en lege eller gynekolog.

Mozon.no, 14.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer