Er du hekta på fare?

Hvis du synes dette ser deilig ut bør du være forsiktig med rusmidler.

Resultatene av studien er publisert i Psychological Science, og forskerne mener å kunne se en årsak til at risikosøkere ofte tyr til negativ atferd, som rusmisbruk og antisosial oppførsel. Foto: Colourbox
Resultatene av studien er publisert i Psychological Science, og forskerne mener å kunne se en årsak til at risikosøkere ofte tyr til negativ atferd, som rusmisbruk og antisosial oppførsel. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elsker du fjellklatring, paragliding, rafing eller andre aktiviteter som faktisk kan ta livet av deg om du ikke passer deg? Da kan det hende du er avhengig av å oppleve fare.

Les også: Slik overlever du

Det er ikke det samme som å være hekta på frykt. Det kan nemlig være at opplevelsen av fare er annerledes for deg enn for andre.

Les også: Er du en helt?

Risikosøkere

Forskere fra universitetene i Kentucky and Purdue i USA studerte to grupper frivillige. De ble enten klassifisert som høyrisiko-søkere eller lavrisiko-søkere, avhaengig av hvordan de hadde svart på ulike personlighetstester.

Deretter fikk testpersonene hjernene skannet mens de ble vist bilder av alt fra kuer og mat, til sex og vold.

Avhengige av opphisselse

Da høyrisiko-søkerne fikk se følelsesladde eller opphissende bilder, økte aktiviteten i et område av hjernen som heter insula. Tidligere studier har vist at dette området er aktivt når mennesker foretar handlinger knyttet til en avhengighet, for eksempel å hige etter en sigarett.

Da lavrisiko-søkerne fikk se de følelsesladde eller opphissende bildene økte aktiviteten i framre hjernebark, altså i det området der følelser kontrolleres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.