Er du nett-avhengig?

For noen mennesker er forholdet til skjermen og tastaturet så sterkt at de ikke klarer å slå av datamaskinen. Sjekk om du er avhengig her.

Publisert
Sist oppdatert

Det er vanskelig å anslå et presist tall for hvor mange av oss som er avhengige av internett. Et forsiktig anslag antyder at en prosent av alle brukere har et forhold til internett som er skadelig for dem selv og forholdet til omgivelsene. I så fall dreier deg seg om 25.000 nordmenn…

Lite forskning
Selv om internett har vært en del av vår hverdag i flere år er det fortsatt ikke så mye forskning som er gjort på internettavhengighet i Norge. Sommeren 2002 ble det kjent at opptil en av fem skoleungdom mellom 12 og 18 år er så opptatt av internett at de glemmer å spise. Resultatet er at de blir trøtte og uopplagte på skolen.

Professor Karl Gunnar Götestam ved NTNU anslår at en av femti unge internettbrukere er sykelig opptatt av nettet. Forholdet til internett henger ofte sammen med andre typer avhengighet som for eksempel spilleavhengighet.

- Overdreven nettbruk kan gi mange problemer. Når man ikke får vært på Internett, eller prøver å kutte det ut, blir man i dårlig humør og kan utvikle depresjon og angst, forklarte Götestam til Dagbladet tidligere i år.

Alvorlige konsekvenser
Den amerikanske forskeren Nathan Shapira har forsket på internettavhengighet de siste syv årene. I siste nummer av tidsskriftet Depression and Anxiety forklarer han hvordan avhengigheten til internett kan ha alvorlige konsekvenser for mange.

- Personlige relasjoner er det første som ryker når du får et sykelig forhold til internett. Noen mennesker bruker så mye energi og tid foran skjermen at det ikke blir tid til overs for andre mennesker, sier han. I likhet med norske forskere ser han også sammenhenger mellom internettavhengighet og andre avhengighetsproblemer.

- Internettavhengighet er en psykologisk avhengighet på linje med avhengighet til TV, spill, shopping eller sex. Den kunnskapen vi har om fysisk avhengighet til for eksempel alkohol og tobakk er derfor ikke nødvendigvis brukbar til å forstå dette problemet.

Ond sirkel
Avhengighet til internett kan også ta form av en ond sirkel. Når avhengigheten går ut over andre deler av livet kan den avhengige oppleve depresjoner og angst. Løsningen er å isolere seg enda mer foran maskinen, som igjen forsterker isolasjonen og de psykiske problemene. Og Shapira ser ikke for seg at dette er et problem som vil bli mindre i tiden fremover:

- Hastigheten på nettet er en del av selve problemet. Med stadig raskere internett øker rushet ved å holde på med forskjellige oppgaver samtidig, gjerne på flere maskiner av gangen. Dette forsterker avhengigheten og vil føre til enda flere problemer i tiden fremover, sier han.

Jentene er flinkere
Internett-enke er et nytt begrep i det norske vokabularet. For selv om internett brukes mye av begge kjønn er det i stor grad gutta som utvikler et sykelig forhold til maskinen. Generelt ser det ut til at jentene er flinkere til å logge seg av i tide.

Ta testen
Er du avhengig av internett? Les denne sjekklisten som beskriver typiske problemer ved nett-avhengighet:

- Internett oppleves som uimotståelig i hverdagen

- Du er på nettet lenger enn du har planlagt. Du sier du skal logge av om ti minutter men blir sittende i timevis.

- Du bruker så mye tid at det går ut over forholdet, jobben eller andre viktige deler av livet ditt

- Du forsøker å redusere bruken men klarer det ikke

- Du opplever stress eller opphisselse før du skrur på maskinen og belønnes med en følelse av tilfredsstillelse når du er logget på.

- Du klarer ikke å betale regningene for det du gjør på nettet.

Søk hjelp
Om du lider av internettavhengighet finnes det muligheter til å få hjelp. Adferdsterapi kan være et middel i kampen mot mental avhengighet. Det finnes også forskjellige medikamenter som kan brukes i behandlingen av slike problemer. Det første og viktigste skrittet du gjør er å innrømme at du har et problem og søke hjelp hos dine nærmeste eller en lege.

Mozon.no, 06.08.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer