Er du nett-avhengig?

For noen mennesker er forholdet til skjermen og tastaturet så sterkt at de ikke klarer å slå av datamaskinen. Sjekk om du er avhengig her.

Publisert
Sist oppdatert

Det er vanskelig å anslå et presist tall for hvor mange av oss som er avhengige av internett. Et forsiktig anslag antyder at en prosent av alle brukere har et forhold til internett som er skadelig for dem selv og forholdet til omgivelsene. I så fall dreier deg seg om 25.000 nordmenn…

Lite forskningSelv om internett har vært en del av vår hverdag i flere år er det fortsatt ikke så mye forskning som er gjort på internettavhengighet i Norge. Sommeren 2002 ble det kjent at opptil en av fem skoleungdom mellom 12 og 18 år er så opptatt av internett at de glemmer å spise. Resultatet er at de blir trøtte og uopplagte på skolen.

Professor Karl Gunnar Götestam ved NTNU anslår at en av femti unge internettbrukere er sykelig opptatt av nettet. Forholdet til internett henger ofte sammen med andre typer avhengighet som for eksempel spilleavhengighet.

- Overdreven nettbruk kan gi mange problemer. Når man ikke får vært på Internett, eller prøver å kutte det ut, blir man i dårlig humør og kan utvikle depresjon og angst, forklarte Götestam til Dagbladet tidligere i år.

Alvorlige konsekvenserDen amerikanske forskeren Nathan Shapira har forsket på internettavhengighet de siste syv årene. I siste nummer av tidsskriftet Depression and Anxiety forklarer han hvordan avhengigheten til internett kan ha alvorlige konsekvenser for mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer