Er du også blitt smittet?

Du kan til og med bli rammet via telefonen.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjesp kommer gjerne når du aller minst ønsker det, og ikke alltid når du er trøtt. Med en virkelig god gjesp kan du risikere å fornærme noen. «Var historien min virkelig så kjedelig?»

En ultimat gjesp gir full tilfredsstillelse hvis du strekker deg mens du gaper, men det er normal folkeskikk å holde seg for munnen hvis man må gjespe offentlig.

1. Gjesping defineres som en «ufrivillig handling forbundet med blant annet trøtthet eller kjedsomhet: Munnen åpnes i vidt gap under en langsom, dyp, innånding. Formålet med gjespen er ukjent til tross for mange teorier».

Les også: Spis dette - gjesp mindre

2. Sjiampanser har det på samme måte som mennesker, når det kommer til gjesping. Akkurat som hos mennesker, smitter den ene sjimpansens gjesp den andre.

3. Når man viser videoopptak av forsøkspersoner som gjesper, reagerer rundt halvparten av tilskuerne med å gjespe. Årsaken er ukjent, men visse forskere peker på at gjespen er med på å styre søvnen for en hel flokk. Tidligere, før kjernefamilien og karrieremennesket eksisterte, levde menneskene i flokk, og var avhengig av å ha samme døgnrytme.

4. Fostre gjesper allerede fra 11. uke.

5. Når vi gjesper, aktiveres hjernens vekkemekanisme. Det er derfor vi gjesper når vi våkner. Til gjengjeld gjesper vi slett ikke når vi sover.

6. Gjespen begynner sannsynligvis i hjernesenteret ved navn hypothalamus. Dette hjernesenteret sender beskjeden om gjespen videre til andre deler av hjernen, og aktiverer på den måten gjesperefleksen.

7. Gjesping kan smitte gjennom telefonen.

8. Ordet gjespe skal visstnok komme fra fra norrønt geispa.

9. Visste du at gjespere skal være mer empatiske og forståelsesfulle? Les hvorfor her

10. En britisk studie mener vi gjesper for å regulere temperaturen i hjernen. Les her hvordan de har gått frem for å finne ut av gjespingen.

11. Når du leser om å gjespe begynner du høyst sannsynlig å gjespe selv. Det gjør i hvert fall vi ...

Kilder: Fri.dk og Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer