Er du også blitt smittet?

Du kan til og med bli rammet via telefonen.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjesp kommer gjerne når du aller minst ønsker det, og ikke alltid når du er trøtt. Med en virkelig god gjesp kan du risikere å fornærme noen. «Var historien min virkelig så kjedelig?»

En ultimat gjesp gir full tilfredsstillelse hvis du strekker deg mens du gaper, men det er normal folkeskikk å holde seg for munnen hvis man må gjespe offentlig.

1. Gjesping defineres som en «ufrivillig handling forbundet med blant annet trøtthet eller kjedsomhet: Munnen åpnes i vidt gap under en langsom, dyp, innånding. Formålet med gjespen er ukjent til tross for mange teorier».

Les også: Spis dette - gjesp mindre

2. Sjiampanser har det på samme måte som mennesker, når det kommer til gjesping. Akkurat som hos mennesker, smitter den ene sjimpansens gjesp den andre.

3. Når man viser videoopptak av forsøkspersoner som gjesper, reagerer rundt halvparten av tilskuerne med å gjespe. Årsaken er ukjent, men visse forskere peker på at gjespen er med på å styre søvnen for en hel flokk. Tidligere, før kjernefamilien og karrieremennesket eksisterte, levde menneskene i flokk, og var avhengig av å ha samme døgnrytme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer