Er du også fanget i KID-marerittet?

TALLKRØLL: Det er aldri gøy å betale regninger, men nettbanken har i hvert fall gjort det noe lettere. Eller? Lange KID-numre er en plage når regninger skal betales.

Publisert
Sist oppdatert

Hvor lange bør KID-nummerne være?

(Avsluttet)
Maks 8 siffer(76%) 1730
Maks 15 siffer(14%) 321
Bryr meg ikke(7%) 152
25 siffer er helt ok(3%) 75
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Jo flere tall du må fylle ut i nettbanken, jo lettere blir det å gjøre feil. Øverst på hatlisten setter vi KID-nummere med mange nuller. Og jo flere nuller som er plassert først, jo surere blir vi - der vi hakker løs på 0-tasten, samtidig som vi myser på skjermen.

Allerede i år 2000 hadde DinSide Økonomi en konkurranse om Norges verste KID-numre. "Vinneren" i den runden hadde et KID-nummer på totalt 25 tegn, hvorav hele nitten var tallet 0.

Dessverre er det ikke mye som har forandret seg siden den gang. For mens en av landets aller største banker, Statens lånekasse for utdanning, fremdeles klarer seg med et KID-nummer på åtte siffer, synes tydeligvis andre at lange tallremser er helt ok.

Hva er vitsen?

Gullspørsmålet er selvsagt hva som er vitsen med å plage kundene med så lange tallrekker. Fakta er nemlig at det er helt opp til kreditor selv å angi hvor lang identifikasjonstagg han trenger.

Elendig kundeservice

Dagens versting er Viasat, med hele 25 tegn.
Dagens versting er Viasat, med hele 25 tegn. Vis mer
USBLs garasjeleie tar "andre"-plassen med 23 tegn.
USBLs garasjeleie tar "andre"-plassen med 23 tegn. Vis mer
Hafslund klinker til med 22 siffer.
Hafslund klinker til med 22 siffer. Vis mer


KID-nummeret er faktisk en del av virksomhetens ansikt utad. For aktive nettbankbrukere er det da irriterende med firmaer som krever en lang rad med tilsynelatende meningsløse siffre.

En rask kikk gjennom regningsbunken ga klare svar: Vår versting var Viasat, med et KID-nummer på hele 25 tegn, deretter fulgte USBLs garasjeregning på 23, før Hafslund tok tredjeplassen med 22 tegn.

Mens vi sitter der foran PCen med regningene, sender vi derfor varme tanker til enhver bedrift som nøyer seg med korte, enkle KID-nummere.

Har du noen gode eksempler eller tips? Del dem gjerne med oss i diskusjonsgruppen. Lenger ned på siden får du også forklaringen på hva KID-nummeret står for.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Hva er KID-nummeret?

På de fleste giroblanketter står det et KID-nummer nede til venstre. KID står for "kundeidentifikasjon", og skal altså vise kreditor hvilken kunde som har betalt hvilken regning. Opprinnelig skulle KID-numrene du finner på de fleste giroblanketter leses av maskiner. Men som nettbankbruker er det du som må taste inn tallrekken, og med tilnærmet endeløse tallrekker, kan det være en sann plage

Heldigvis er det en øvre grense på 25 tegn.

- Det maksimale antall siffre i et KID-nummer er 25, sier Bjørn Vargmo - pressekontakt i Bankenes BetalingsSentral. Men bortsett fra denne øvre begrensningen er det helt opp til kreditor å bestemme hvor langt eller kort KID-nummeret skal være.

- Dette er altså ikke noe vi pålegger brukerne, det er kun det siste sifferet i KID-nummeret som er låst som et slags kontrollsiffer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer