Er du sol-sunn?

Er du egentlig klar for solen etter regnet? Vet du hva som er riktig og galt? Her kan du lære mer om smart soling:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er midt i feriesesong og noen av oss har fått gleden av å nyte sol og varme. Før du kaster av deg alle klærne bør du kanskje ta denne testen og se om du kan nok om det å være ute i sola.

Det er hudlege Dr. Jack Lesher, ved Medical College of Georgia Health System i USA, som har laget denne oversikten over myter og fakta omkring soling.

1. Jeg kan sole meg så lenge jeg bruker solfaktor.

MYTE. Det er ikke sunt å sole seg, for soling innebærer endringer i huden din. Det sunneste og tryggeste er å ikke sole seg. Hvis du først skal sole deg bør du bruke en solkrem som blokkerer UVA og UVB stråler og har en solfaktor på minst 15 (30 eller høyere dersom du har hatt hudkreft). Ta på deg solkrem en time før du skal ut i sola og gjenta hver annen time, og oftere dersom du svømmer mye.

2. Jeg bør bruke solkrem hver dag.

FAKTA. Hvis du skal være ute i sola i mer enn 10-15 minutter bør du ha på deg solkrem. Dette gjelder både hvis du er ute og kjører, går ute eller sitter foran et vindu og jobber. Det finnes flere type kremer som ikke er fete og klebrige og som er enkle å smøre på huden, uten at det blir for grisete. Bruk solkrem selv om det er overskyet, for å beskytte deg mot UVA-stråler. Dette gjelder også om vinteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer