Er du ung bør du skifte!

Er du ung i alder og sinn bør du normalt ikke velge å sitte i uskifte.

Er du ung bør du ikke sitte i uskifte
Er du ung bør du ikke sitte i uskifte Vis mer
Publisert

Har du vært så uheldig at du har blitt enke eller enkemann i ung alder, bør du virkelig vurdere å fullføre et skifte. Dette gjelder selv om avdødes arvinger er ekteparets felles umyndige livsarvinger. På litt sikt kan det nemlig fort bli en kostbar opplevelse å bli sittende med et uskiftet bo. Yngre ektepar har normalt beskjedne formuer og stor gjeld. Er det midler igjen i boet etter at skiftet er gjennomført, og gjelden betalt, vil den gjenlevende ektefellen, som oftest bli enearving eller tilnærmet enearving på grunn av reglene om ektefellens pliktdelsarv. Skal arvingene etter førsteavdøde ha noen arv er det som oftest meget små beløp det dreier seg om.

Husk: Hvis du sitter i uskiftet bo og vil inngå nytt ekteskap, kan du ikke lenger sitte i uskiftet bo. Jo yngre du er, jo større er muligheten for at du vil finne deg en ny livsledsager, og da er det jo litt bortkastet å sitte i uskifte i noen få år. Spesielt hvis din arbeidsinnsats, etter at din ektefelle døde, har økt den totale uskifteformuen.

Hvis du sitter i uskifte mister du også retten til skjevdeling. Skjevdeling innebærer at "verdien av formue som klart kan tilbakeføres til midler en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått, eller senere har fått ved arv, eller ved gave fra annen enn ektefellen, kan kreves holdt utenfor delingen av formuen".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.