Er du vinterdeppa?

Sjekk om mørket og kulda tar knekken på humøret og overskuddet.

Flere undersøkelser tyder på at fem til ti prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon. Foto: Colourbox
Flere undersøkelser tyder på at fem til ti prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med trøtthet og dårlig humør for tiden? Det er du ikke alene om. Vinterdepresjon eller «sesongavhengig affektiv lidelse» er en type depresjon som spesielt opptrer i mørketiden.

Professor Bjørn Bjorvatn ved unversitetet i Bergen er en av Norges fremste søvneksperter, og har forsket mye på depresjon og lysbehandling.

På Lommelegen.no skriver han følgende om vinterdepresjon:

Betegnelsen kommer av det engelske Seasonal Affective Disorder, eller forkortet til SAD. Betegnelsen sub-SAD beskriver mindre alvorlige symptomer på vinterdepresjon.

Dette er symptomene

Typiske symptomer på vinterdepresjon er mangel på energi og tiltak, tretthet og økt søvnbehov (man sover lenger uten å bli uthvilt), økt matlyst med vektøkning og en spesiell trang etter søtsaker, liten sosial aktivitet og en generell følelse av utilpasshet og depressive tanker.

TEST: Hva kan du om søvn?

Hos noen finner man et rent tretthetssyndrom uten andre depressive symptomer. Symptomene melder seg for de flestes vedkommende på høsten eller tidlig vinter når dagslyset minker. I mars/april forsvinner plagene av seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.