Er kullsyre farlig for tennene?

Sukker i leskedrikker er en versting, men bør vi også passe oss for kullsyren?

KULLSYRE ER IKKE SÅ FARLIG, MEN: - At de har begynt å tilsette smak til vannet er et minus med tanke på tennene, sier tannlege Britt Håvardstun ved Svelvikstrømmen helsesenter. Foto: colourbox.com
KULLSYRE ER IKKE SÅ FARLIG, MEN: - At de har begynt å tilsette smak til vannet er et minus med tanke på tennene, sier tannlege Britt Håvardstun ved Svelvikstrømmen helsesenter. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bader du tennene dine i springvann eller med brus og smakssatt vann med kullsyre? Tannlegene er ikke i tvil. Det første er definitivt det beste.

Kombinasjonen av sukker og kullsyre i de populære leskedrikkene gir bakteriene perfekte betingelser, og øker syrenivået i munnen. Det er pH-verdien, surhetsgraden, i en leskedrikk som er avgjørende for hvor skadelig den er for tennene. Jo surere en drikk er, desto mer skadelig er den for emaljen.

Test: Tar du godt vare på tennene dine?

Surere enn man tror

Men kullsyren er ikke farlig alene.- Kullsyren har litt å si for tannhelsen, men ikke mye. Det er en flyktig gass. Men når produsenten tilsetter smak som inneholder sitronsyre og fosforsyre, synker pH-verdien med en gang. At de har begynt å tilsette smak til vannet er et minus med tanke på tennene, sier tannlege Britt Håvardstun ved Svelvikstrømmen helsesenter.

Les også: Vannet etser bort tennene

- Det er større forskjell på vann med og uten smak enn jeg trodde, Olden med smak er nesten like surt som Coca Cola. Det er forøvrig forskjell på vann fra ulike produsenter, sier Håvardstun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer