Kjøpe kunst brukt?

Er kunsten stjålet, kan du bli tiltalt

Skal du investere i kunst bør du passe godt på at den ikke er stjålet, eller uekte.

KJØPE KUNST? Vær obs på at kunst i verste fall kan være uekte - eller stjålet. Da kan du få konsekvenser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KJØPE KUNST? Vær obs på at kunst i verste fall kan være uekte - eller stjålet. Da kan du få konsekvenser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politioverbetjent Kenneth Didriksen, som jobber med kunst- og kulturminnekriminalitet hos Økokrim, sier til Dinside at det er mye uekte kunst i omløp.

- Det er ikke vanskelig å gå på nett og finne uekte kunst, sier Didriksen.

Vil du unngå å bli lurt, gjelder det å vise sunn skepsis, påpeker han.

- De dyreste verkene selges ikke i rubrikkannonser. Du bør ikke kunne kjøpe Munch på internett for en tusenlapp, sier Didriksen.

Spør hvor kunsten kommer fra

Han tror en del av utfordringen ligger i at de som selger uekte kunst utnytter at det er vanskelig å oppdage.

Han råder om å stille selgeren spørsmål både om hvor bildet kommer fra, og hvorfor personen selger det.

- Hvis selgeren oppfører seg rart, eller ikke vil oppgi denne informasjonen, bør man være skeptisk, legger han til.

Har du vært så uheldig at du har kjøpt falsk kunst, kan du anmelde det og se an om det blir prioritert av politiet, ifølge Didriksen. Han påpeker at uansett utfall er alle slike anmeldelser med på å fortelle politiet om hvor omfattende problemet er.

Generelt er det også greit å være klar over at kjent kunst ifølge Økokrim blir solgt der man får høyest pris, og det vil ofte være i utlandet.

- Norske kunstnere får nok høyest pris i Norge, gjerne hos kjente kunstforhandlere eller auksjonshus, sier Didriksen.

Samtidig sier Norske Billedkunstnere til Dinside at de ikke opplever at det er et stort problem med salg av uekte kunst i Norge, men om man er usikker på ektheten av et kunstverk, kan man kontakte et auksjonshus.

20.000 kunstannonser på Finn.no

På Finn.no ligger det nærmere 20.000 annonser med kunst til salgs i et stort prisspenn. Å avgjøre om alle disse verkene er ekte, eller om selgeren har rent mel i posen, er ikke nødvendigvis enkelt for hvermannsen.

- Hva gjør Finn for å unngå at folk legger ut falsk eller stjålet kunst til salgs?

- Det er vanskelig for oss å vite om en gjenstand er falsk eller stjålet, uansett om det er kunst eller noe annet som selges. Vi har ikke gjenstanden som selges i vår besittelse, og vi innehar ikke ekspertise på alle gjenstander som selges på Finn, sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet, til Dinside.

- Ifølge Økokrim er det lett å finne uekte kunst til salgs på nett. Deler dere denne oppfatningen?

- Dette har ikke vi noe grunnlag for å uttale oss om, sier Gjefsen.

Generelt sier Gjefsen at de ikke opplever dette som et problem på Finn.no.

Han forteller videre at de oppfordrer alle som opplever noe uønsket eller mistenkelig i forbindelse med kjøp og salg på Finn om å ta kontakt med dem.

Dessuten kan de be om dokumentasjon på at en gjenstand er ekte, eller dokumentasjon på at en person er rettmessig eier av gjenstanden.

- Dersom vi ikke får dokumentasjonen vil vi ikke publisere annonsen. Vi kan også sette som krav at en annonsør må BankID-verifisere brukerkontoen slik at vi er sikker på identiteten til vedkommende, så har vi identiteten på det rene dersom det skulle skje noe uønsket, sier Gjefsen.

Du kan bli tiltalt

Det er også viktig å være klar over at hvis du har kjøpt stjålet kunst, og vet – eller burde visst – at den er stjålet, kan du bli tiltalt for heleri.

Straffen for heleri er bot eller fengsel inntil 2 år, ifølge straffeloven.

Men når burde man visst om noe er stjålet?

- For eksempel ved kjøp av noe som er veldig billig. Hvis det akkurat har vært innbrudd i kontorlokaler i nærheten, og så dukker det opp billig kunst kort tid etter, burde man også skjønt tegninga, mener Didriksen.

Han tror de som stjeler kunst vil ha kunsten omsatt, for å få ut pengene. Veldig lave priser kan fort være eksempler på dette.

- Uansett vil du bli fratatt kunsten, og pengene du betalte vil i utgangspunktet være tapt, selv om du ikke visste at det var snakk om stjålet kunst, påpeker Didriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer