Er matbutikken helsefarlig?

Dette bør du være oppmerksom på når du handler.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et prosjekt Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold gjennomførte i fjor, hadde 57 prosent av butikkene for dårlige rutiner for kontroll av kjølelagring.

Med andre ord kan det vær fornuftig å være bevist på mathygiene også her.

Temperaturene er viktigst

Dette bør du sjekke når du handler mat i butikken:

  • Sjekk temperaturen i kjøle- og frysedisken. Temperaturen i kjøledisken skal være + 4 ºC eller kaldere. Temperaturen i frysedisken skal være -18 °C eller kaldere.
  • Vær oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok.
  • Ikke kjøp matvarer fra kjøledisker der uemballerte kokte og rå varer ligger om hverandre. Det samme gjelder uemballert fisk og kjøtt.
  • Når du kjøper varm mat, bør du passe på at den er rykende varm (over 60 ºC). Hvis maten er lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.
Les mer: Ikke stapp kjøleskapet

Vit dette om emballasje

  • Sjekk at matvarene er innenfor holdbarhetsdato, spesielt gjelder dette for lettbedervelige matvarer. Disse skal være merket med ”siste forbruksdag”. Produkter som er merket med ”best før” er tillatt å selge etter at datoen er utløpt. Det er ikke helsefare forbundet med å spise denne maten selv om kvaliteten kan forringes noe.
  • Mye is/snø rundt eller inne i emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvingninger.
  • Ikke kjøp emballerte matvarer som er skadet eller åpnet. Sjekk også at hermetikkbokser er fri for bulker/rifter, da dette kan være et tegn på at boksen er utett og ødelagt. Emballasjen skal beskytte mot forurensning, lys og oksygen som er avgjørende for kvaliteten på produktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer