Er minibanken trygg?

Tyver har slått til mot norske minibanker og installert svært avansert svindelutstyr. Betyr det at du bør unngå å ta ut penger i minibanken?

OGSÅ I NORGE: Tyver har klart å installere nærmest usynlig skimmingutstyr i norske minibanker. Men det betyr ikke at du skal være redd for å ta ut penger av den grunn. Foto: KRISTINA PICARD
OGSÅ I NORGE: Tyver har klart å installere nærmest usynlig skimmingutstyr i norske minibanker. Men det betyr ikke at du skal være redd for å ta ut penger av den grunn. Foto: KRISTINA PICARD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I lang tid har banknæringen beroliget oss med at norske minibanker er så godt som trygge å bruke. Samtlige minibankterminaler her i landet er nemlig utstyrt med såkalt antiskimmingsutstyr, som hittil har gjort det umulig for tyver å installere skimmingsutstyr som skal brukes til å svindle bankkunder.

Inntil nå.

Ifølge Aftenposten har politiet avslørt en ny type skimmingutstyr i seks minibanker i Oslo. Det nye utstyret består av et mikrokamera og en mikrochip for avlesning av kortinformasjon.

Den nye teknologien er så avansert at antiskimmingsutstyret som finnes i norske minibanker ikke klarer å registrere at noen har fiklet med minibanken.

- Det kan tyde på at tyvene har funnet en vei rundt antiskimmingsutstyret, sier Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Han sier det alltid er et kappløp med tyvene om å ha mest avansert teknologi, og nå ser det ut som tyvene leder løpet.

LES OGSÅ: Denne minibanken skjuler en hemmelighet

- Ikke overdrive situasjonen

Nyheten om den nye svindelmetoden kan skremme mange fra å bruke minibankene i hovedstaden. Kvalheim sier det er viktig å ikke overdramatisere situasjonen, og mener det er ingen grunn til at nordmenn skal miste nattesøvnen fordi de har tatt ut penger i en minibank.

- Jeg vil ikke overdrive situasjonen. Dette er bare noe som har skjedd i noen få minibanker i Oslo, sier Kvalheim til DinSide.

Han presiserer også at det ikke er kortkunden som lider stort økonomisk tap som følge av skimming.

- Publikum vil alltid få tilbakebetalt pengene sine. Det er banken som må ta tapet, for publikum blir konsekvensene først og fremst at det er en plage for dem, sier Kvalheim.

Sjekk kontoen

Kvalheims råd til alle kortbrukere er å følge nøye med på alle konti, for å sjekke at du ikke blir bruk av andre enn deg selv.

- Det viktigste er å følge med på kontoen og melde fra til banken med en gang du eventuelt oppdager transaksjoner du ikke kjenner igjen, sier Kvalheim.

For faste lesere av DinSide bør dette være et kjent tips. Flere ganger har vi skrevet at banknæringen oppfordrer kunder til å sjekke at kontoutskrifter og kredittkortregninger stemmer overens med forbruket ditt.

- Er det en periode/måned du ikke bør slurve med å sjekke kontoutskriften din, så er det etter ferien. Jeg pleier å råde folk til å ta vare på kvitteringer, slik at man kan kontrollere i etterkant. Har du ikke gjort det, så sørg i hvert fall for å undersøke utskriften innen rimelig tid, og mens du ennå har mulighet til å huske transaksjonene, har informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR tidligere tipset DinSides lesere.

Svindel for 215 millioner kroner

Kortsvindel er et lite, men stadig økende problem i Norge. I fjor ble nordmenn kortsvindlet for 215 millioner kroner, en betydelig oppgang fra året før.

Svindelen utgjør rundt 0,3 promille av den totale kortbruken, noe Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) karakteriserer som relativt lite.

- Det er svært liten risiko for å bli utsatt for dette, melder FNO på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer