Lange navn:

Er navnet for langt for passet eller førerkort? Slik løser man problemet

Lange navn kan være en utfordring på pass og førerkort. Men hva skjer dersom navnet faktisk er for langt?

LANGT NAVN? Se hva som skjer hvis det ikke er plass til alle dine, for-, mellom- og etternavn i passet og på førerkortet. Foto: Berit B. Njarga
LANGT NAVN? Se hva som skjer hvis det ikke er plass til alle dine, for-, mellom- og etternavn i passet og på førerkortet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Kjært barn har mange navn, og etter alt å dømme er Marianne Aulie og Aune Sands andre datter, som ble født i mars, et eksempel på dette med sine åtte fornavn. Men vil kjendisdatteren få plassproblemer når hun skal få seg norsk pass? For tross alt har hverken pass eller førerkort ubegrenset med plass til lange navn.

Vi har undersøkt hva som egentlig skjer når man har mange, eller lange, for-, mellom- og etternavn.

Maks 150 tegn

Ifølge Skatteetatens kommunikasjonsavdeling, kan et navn som registreres i folkeregisteret inneholde maks 150 tegn totalt, fordelt på maks 50 tegn på for-, mellom- og etternavn.

Allerede ved 25 tegn, hvis du skulle være så heldig å ha et navn med mer enn dette, vil navnet ditt forkortes i brev fra det offentlige. Og det skjer ikke på tilfeldig vis:

Ved forkortelse av navnet, skal etternavn stå først, så fornavn og mellomnavn. Har man flere fornavn, forkortes det andre og eventuelt senere fornavn. Mellomnavnet forkortes med bare forbokstaven, får vi forklart.

Hva med antall tegn i passet?

Også i passet er det begrenset med plass - nærmere bestemt er det holdt av maks 40 tegn til for- og mellomnavn, og 31 tegn til etternavn, får vi opplyst fra Politidirektoratets pressetjeneste.

Så hva skjer i tilfeller der navnet skulle være lenger enn dette?

Jo, da må den som søker om pass diskutere med saksbehandleren over skranken, og sammen finne en løsning som begge er fornøyd med.

Hva er reglene for førerkortet?

Hos Statens vegvesen har de også helt klare regler på hvordan lange navn forkortes på førerkortet, som tross alt har begrenset plass.

Der går grensen ved tilsammen 40 tegn for for- og mellomnavn, og 40 tegn for etternavnet.

I det første tilfellet blir det siste mellomnavnet forkortet til kun intial og punktum: Heter man Mathilde Ragnhild Pettersen Eriksdatter Wilhelmsen Nilsen, vil altså Wilhelmsen forkortes til W.

Etternavnet derimot, blir trunkert etter 39 tegn, som betyr at man legger til *. etter 39 bokstaver. Her klarte vi ikke å finne noen gode eksempler å vise til ... selv mannen med det som tilsynelatende er norges lengste navn, ifølge oblad.no, har så mange bokstaver i etternavnet sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer