Er økologisk og organisk det samme?

Det er lett å bli forvirret av alle de ulike begrepene man blir konfrontert med når man skal forsøke å leve litt sunnere eller være litt mer miljøbevisst.

Hva bør du se etter hvis du vil leve sunt og ta vare på miljøet? Foto: Scott M. Lidell/morguefile.com
Hva bør du se etter hvis du vil leve sunt og ta vare på miljøet? Foto: Scott M. Lidell/morguefile.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For hva er egentlig forskjellen på ”økologisk”, ”organisk” og ”biodynamisk” mat? Er det egentlig noen forskjell?

Les også: Økologisk – skal, skal ikke?

Ø-merket

Ø-merket er det norske godkjenningsmerket for økologiske produkter. Begrepet ”økologisk” er rettsbeskyttet, og kan kun brukes om Debio-godkjente produkter. Hvis et produkt er merket med Ø-merket skal det derfor være produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon, og du kan være helt sikker på at det er økologisk.

Dette virker kanskje nokså ukomplisert, men ulike land har imidlertid ulike betegnelser på det vi her hjemme kaller ”økologisk”. I blant annet USA og Storbritannia bruker man for eksempel begrepet ”organic” om økologiske produkter og produksjon, og det er gjerne her forvirringen oppstår.

Les også: Verdens sunneste mat

Organisk er ikke økologisk

I Norge er nemlig ikke ”organisk” det samme som ”økologisk”. På norsk betyr ordet ”organisk” bare noe som er produsert av levende organismer, inneholder karbon og kan brennes og/eller brytes ned i naturen.

Dette betyr også at importerte produkter gjerne kan være merket med det norske Ø-merket og dermed være et godkjent økologisk produkt, men bruke begrepet ”organic” i teksten på produktet.

Les også: Ikke slemmemerking i Norge

Mange begreper, men...

Se etter Debios Ø-merke for å være garantert et økologisk produkt. Foto: debio.no
Se etter Debios Ø-merke for å være garantert et økologisk produkt. Foto: debio.no Vis mer


Begrepet ”økologisk landbruk” omfatter også mer enn bare økologi i vitenskapelig forstand. I Norge brukes begrepet som en fellesbetegnelse for ulike driftsretninger hvor man tar langsiktige, økologiske hensyn. En av disse driftsretningene er biodynamisk landbruk.

Ifølge Grete Lene Serikstad, som er rådgiver i Bioforsk, skal begrepene ”biologisk”, ”usprøytet” og ”organisk” ikke brukes om produksjonsmåter i Norge. Det samme gjelder begrepet ”naturlig”, som er svært upresist. Ordene ”organisk” og ”biologisk” brukes imidlertid mye når man beskriver prosesser og teknikker i økologisk landbruk, som for eksempel ”organisk materiale” og ”biologisk mangfold”.

Men nå som du vet dette, vet du også at hvis du vil være sikker på å kjøpe økologisk i Norge, trenger du bare å se etter Ø-merket.

Les også: Usikre på barnas kosthold

Kilder: Grete Lene Serikstad, rådgiver i Bioforsk/mattilsynet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer