For hva er egentlig forskjellen på ”økologisk”, ”organisk” og ”biodynamisk” mat? Er det egentlig noen forskjell?
Les også: Økologisk – skal, skal ikke?
Ø-merket
Ø-merket er det norske godkjenningsmerket for økologiske produkter. Begrepet ”økologisk” er rettsbeskyttet, og kan kun brukes om Debio-godkjente produkter. Hvis et produkt er merket med Ø-merket skal det derfor være produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon, og du kan være helt sikker på at det er økologisk.
Dette virker kanskje nokså ukomplisert, men ulike land har imidlertid ulike betegnelser på det vi her hjemme kaller ”økologisk”. I blant annet USA og Storbritannia bruker man for eksempel begrepet ”organic” om økologiske produkter og produksjon, og det er gjerne her forvirringen oppstår.
Les også: Verdens sunneste mat
Organisk er ikke økologisk
I Norge er nemlig ikke ”organisk” det samme som ”økologisk”. På norsk betyr ordet ”organisk” bare noe som er produsert av levende organismer, inneholder karbon og kan brennes og/eller brytes ned i naturen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger